Bioclimatic architecture effects of urban solids on the natural ventilation of urban voids
Kentsel katıların kentsel geçicilerin doğal havalandırmasına etkileri
- Tez No: 589334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ ULUENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Biyoklimatik Mimarlık, Şehir Geometrisi, Açık Alanlarda, Havalandırma, Bioclimatic Architecture, Urban Geometry, Outdoor Spaces, Ventilation
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Proje mimari avantajlarından faydalanmak ve dezavantajları ve kısıtlamaları karşı korumak amacıyla, özellikleri ve implantasyon yeri özelliklerinden birine göre adapte edildiğinde Biyoklimatik tasarımdır. Örneğin, 1970'lerin güneş evleri yaklaşımının gerçek öncüleri daha fazlaydı. O zamandan beri, inşaat teknikleri ve malzemeleri daha konfor ve enerji tasarrufu sağlamak için gelişmeye devam etmiştir. Son zamanlarda, kamusal alan nedeniyle esenlik duygusu bağlı olduğu yaşam kalitesini iyileştirmek için endişe özel ilgi konusudur. Bu mekanlarda konfor değerlendirme sakinlerinin alışkanlıkları ve sıcaklık, bağıl nem, yağış, rüzgâr ve güneş radyasyonu gibi çevreleyen çevre ile ilgili birçok parametreden hem derinlemesine bir bilgi gerektirir. Rüzgâr kamusal alanın başarılı ya da başarısız belirleyen faktörlerden biridir. O kentsel mikro klima oldukça algılanabilir öğesini temsil gibi, termal konfor üzerinde büyük bir etkisi, kullanıcıların aktivite, davranışlarını ve buna adapte tarzlarını sahiptir. Onun hareketi büyük ölçüde yapılı çevre ve kentsel formların doğasına bağlıdır. Bu tezin amacı rüzgâr yönüne göre uygun bir tasarım konsepti oluşturulması amacıyla Kasabanca kentinde rüzgar ve doğal açık havalandırma akışına kentsel geometri etkisini vurgulamaktır.
Özet (Çeviri)
Bioclimatic design is when the architecture of the project is adapted according to the characteristics and particularities of the place of implantation, in order to benefit from the advantages and to guard against the disadvantages and constraints. For instance, the solar homes of the 1970s were more likely the true pioneers of the approach. Since then, building techniques and materials have continued to develop to provide even more comfort and energy savings. Recently, the public space is the subject of special attention due to the concern to improve the quality of life on which the feeling of well-being depends. The assessment of comfort in these spaces requires an in-depth knowledge of both the inhabitants' habits and the many parameters related to the surrounding environment, such as temperature, relative humidity, rainfall, wind and solar radiation. Wind is one of the factors that determines the success or failure of a public space. As it represents a fairly perceptible element of the urban microclimate, it has a great influence on the thermal comfort, the activity of users, their behavior and their way of adapting to it. Its movement depends largely on the nature of the built environment and urban forms. The aim of this thesis is to highlight the effect of urban geometry on the flow of wind and natural outdoor ventilation in the city of Casablanca in order to establish a suitable design concept according to wind direction.