Cumhuriyetten günümüze Türkçe tefsirlerde ibadet -günümüz tartışmalı konular bağlamında-
Worship in Turkish tafsir in the republican period -in the context of today's controversial issues-
  1. Tez No: 589333
  2. Yazar: NEŞRAH EFENDİLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Türkçe Tefsir, İbadet, Qur'an, Turkish Tafsir, Worship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
“Cumhuriyetten Günümüze Türkçe Tefsirlerde İbadet -Günümüz Tartışmalı Konular Bağlamında-”başlıklı bu çalışmada, namaz, zekât, oruç ve hac gibi temel ibadetleri konu alan ayetler, seçilen Türkçe tefsir kaynaklarında güncel tartışmalar bağlamında incelenmiştir. Çalışmanın amacı Modern çağda gündeme gelen ibadetle ilgili tartışmaların, Cumhuriyet Dönemi Türkçe tefsir kaynaklarında nasıl yankı bulduğunu tespit etmektir. Araştırma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde seçilen Türkçe tefsirler ve müelliflerinin hayatı hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde ise, namaz, oruç, zekât ve hacla ilgili ayetlerin yorumu Cumhuriyet Dönemi Türkçe tefsirlerde mukayeseli bir şekilde incelenmiştir. Yorumlardaki benzerlik ve farklılıklar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmada, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yazılan tefsirlerle günümüzde yazılanlar arasından uzun zaman geçmemiş olmasına rağmen gündeme taşıdıkları konu bağlamında bir takım farklılıklar meydana geldiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The title of study is '' Worship in Turkish Tafsir in The Republican Period- in The Context of Today's Controversial Issues-. In this study, the verses about prayer, zakat, fasting and pilgrimage are examined in selected Turkish tafsir sources in the context of current discussions. The aim of this study is to find out how the debates about worship in the modern era have echoed in Turkish tafsir sources in the Republican Era. The research consists of an introduction and two parts. In the first part, information about the selected Turkish tafsirs and the life of their authors is given. In the second part, the interpretation of the salaah, fasting, zakat and pilgrimage is examined in a comparative manner in Turkish tafsirs of the Republic Period. Similarities and differences in interpretations are tried to be revealed. In this study, it is evaluated that although it has not been a long time between the tafsirs written in the early periods of the Republic and those written today. It is considered that some differences have occurred in the context of the issue they bring up.