Nâbî Divanı'nın türler ve tarzlar açısından incelenmesi
The exami̇nation of Nabi̇'s Di̇van i̇n terms of genres of styles
- Tez No: 589459
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAİT ÇALKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan Şiiri, Nâbî Divanı, Tür, Tarz, Divan Poem, Divan of Nabi, Genre, Style
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada bir divanın türler ve tarzlar açısından değerlendirilmesi bağlamında Nâbî Divanı incelenmiştir. Şairin divanında yer alan türler ve tarzlar tespit edilmiştir. Bu alanda dikkate değer yeni bulgular ortaya konulmuştur. Çalışmanın giriş bölümünde bu alanda daha önce yapılmış çalışmalara yer verilmiş birinci bölümünde tespit edilen türler ve tarzlar örnekleriyle verilmiştir. İkinci bölümde ise tür ve tarzların tamamlayıcı unsurları olan nazım şekli başlıkları, redifler, kelime türleri incelenmiştir. Sonuç bölümünde tespit edilen veriler maddeler halinde sıralanmıştır. Benzerlerine göre hacimli olan Nâbî Divanı türler ve tarzlar açısından zengindir. Tür ve tarz çeşitliliği yönüyle bu alanda yapılacak çalışmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study where a divan was evaluated in terms of genres and styles, the Divan of Nâbî was examined. The genre sand styles in the poet's divan were determined. Significant new findings in this are a have been introduced. In the in troduction part of thestudy, the firstpart of thestudy is given with examples of the species and style sidentified in the first section. In the secondchapter, verse form titles, redifsandwordtypeswhic hare complement aryelements of genre sandsty lesare examined. The data identified in the resultsection are listed as substances. The Divan of Nâbî, which is volumino us according toits similarities, is rich in terms of genre sandgenres. It will contri but etothestudiesto be done in this are a withrespectt ovariety and genre diversity.