Küreselleşme, popüler kültür ve İslami adaptasyon: İslami müzik ve zikrin dönüşümü
Globalization, popular culture and İslamic adaptation: Transformation of İslamic music and dhikr
  1. Tez No: 589491
  2. Yazar: RIDVAN ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHSİN SOYUDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Küreselleşme, İslami Müzik, Zikir, Popular Culture, Globalization, Islamic Music, Dhikr
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma heterodoks olarak nitelenebilecek olan İslami müziğin ve İslami tarikatların zikir pratiklerinin 1980'den günümüze kadar olan dönüşümünü incelemektedir. Küreselleşme ve popüler kültürün, bu dönüşümün gerçekleşmesindeki rolü ve etkisinin yanında ayrıca İslami kesimin bu konuda sergilediği roller ve Türkiye'nin yakın geçmişteki toplumsal dönüşümü de göz önünde bulundurulmuştur. Bu bağlamda İslami ilahilerin ezgi, ritim ve tınılarının, popüler ilahi sanatçılarının ve tarikatların zikir pratiklerinin popüler kültür formları doğrultusundaki dönüşümleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformation of Islamic music and dhikr practices of Islamic sects described as heterodox, from 1980 to the present. Beside the role of popular culture and globalization in this transformation, the role of Islamic groups and the social transformation of Turkey in the recent past were also taken into consideration. In this context, the transformation of the melody, rhythm and timbre of Islamic hymns and dhikr practices of the religious orders were investigated in the direction of popular cultural forms..