Kültürel muhafazakârlık ve popüler kültür
Cultural conservatism and popular culture
  1. Tez No: 453152
  2. Yazar: GÜLÇİN ÖZGE TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, ideoloji, pop-islam, kültürel hegemonya, eksiklik, Popular Culture, Ideology, Pop-Islam, Cultural Hegemony, Inadequacy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Gündelik hayatın ideolojisi olan popüler kültür, küreselleşme ve modernleşme momentleriyle birlikte açığa çıkmış ve kapitalist pazar ekonomisinin önemli üretim araçlarından birisi haline gelmiştir. Halk beğenilerinden etkilenmekle birlikte halk tarafından oluşturulmayan popüler kültür, ideolojik bir tüketim kültürüdür. Modern zamanları etkisi altına alan bu kültürün tesiri maddi olgularla sınırlı kalmayarak manevi alana da nüfuz etmiştir. Maneviyatla buluşması popüler din olarak adlandırılan popüler kültürün Türkiye özelindeki dinle entegrasyonu, İslam üzerinden gerçekleşmiştir. Popüler İslam (pop-İslam) adı verilen bu bütünleşme, bu çalışma kapsamında ekonomik ve politik iktidarı elinde bulunduran İslamcı ideolojinin kültürel alanı elde etmek maksadıyla başvurduğu ideolojik bir aygıt olarak nitelendirilmiştir. Buna göre, İslamcı ideolojinin Lacancı anlamda eksiklik hissettiği alana dair duyduğu arzu, onu, popüler kültür araç ve tatbiklerini kullanarak kültürel yoksunluğunu gidermeye yönlendirmiştir. Ayrıca inanan birey de modern olana uyum sağlama istencini popüler kültür ürünleriyle gerçekleştirmiştir. Böylece popüler İslam salt bir yanlış bilinçlilik hali olmaktan çıkmış, İslamcı ideolojinin zora başvurmadan hegemonyasını kurmaya çalıştığı sürecin aracı olmuştur. Üç bölümden oluşan bu çalışmada, ilk olarak Pop-İslam'a uygun en doğru tanımlamanın yapılabilmesi için popüler kültür ve ideoloji tanımlamalarına bakılmış, ikinci bölümde ise pop-İslam'ın üretim alanı olarak İslam'ın kültür endüstrisi incelenerek, pop-İslam pratikleri örnekleriyle ele alınmıştır. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise İslamcı ideolojinin pop-İslam uygulamalarına neden gerek duyduğu, eksiklik metaforu ile tarihsel bir bağlamda irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Popular Culture, came to the light with globalization and modernization moments. Besides of being influenced by folk culture, the popular culture not created by folks is an ideological consumption. The effect of this culture influencing modern times wasn't limited only with material facts but also penetrated into the moral areas. Identified with morality, the integration of the popular culture, named as popular religion, with the religion specific to Turkey, came true through Islam. This integration named as Popular Islam, was qualified as an ideological purpose which Islamist ideology, keeping the control of ecenomic and political power, got also to keep the control of cultural areas, Islamist ideology with the thought of being lacking in Lacan theory and according with the desire for this theory, it was directed to use popular culture means and applications. Besides, the believer made the wish of getting into the the modern one come true with the productions of popular culture. In this way, the Popular Islam wasn't an absolute mistake anymore and it became the means of a process in which the Islamist ideology attempts to dominate. In this study with three parts, firstly the popular culture and ideology descriptions were made to get through the best description and secondly, the Islam culture's industry as an area of pop-Islam production was analyzed and pop-Islam practices were discussed. In the last part, the reason why Islamist ideology needs the practices of pop-Islam was studied in the context of history with inadequacy metaphor.