Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun eserlerinde söz varlığı ve arkaizm
Reveal the vocabulary and archaism in the works of Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu
- Tez No: 589532
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET VEFA NALBANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, Üslup, Arkaizm, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Vocabulary, Wording, Archaism, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bir dilin söz varlığı, o dili konuşan milletlerin dünya görüşlerinden yaşam biçimlerine kadar bütün birikimlerinin yansıtıcısıdır. Bu çalışmada, destan şairi olarak anılan Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun şiir kitaplarındaki söz varlığının ve arkaik izlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun Hayatı, Sözcük ve Söz Varlığı, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun Eserlerinde Söz Varlığı, Arkaizm ve Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun Eserlerinde Arkaizm olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Eser, literatür ve arşiv taraması yöntemleri uygulanan bu çalışmada, yazara ait yayımlanmış şiir kitapları taranmış ve elde edilen bulgular ortaya konulmuştur. Milli ve kültürel değerlerimizi yaşatmaya yönelik eserler veren Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun tarihi dönemleri anlatırken söz varlığı olarak da o dönemlere sadık kaldığı bu çalışma ile ortaya konulmuştur. Bunun yanı sıra yüzyıllar önce atalarımızın kullandığı fakat bugün unutulmaya yüz tutmuş dil hazinelerimizin bir nebze de olsa hatırlatılması sağlanmıştır. Böylece Türkçenin geniş söz varlığının ortaya konulmasına katkıda bulunacağı ve bu alanda yapılan çalışmalara fayda sağlayarak sonraki çalışmalar için de fikir edinilmesinde etki yaratacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The vocabulary of a language reflects a nation's all cultural background, their World view and lifestyle. The aim of the study is to reveal the vocabulary and archaic words in the poetry books of Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu known as the epic poet. The study consists of five chapters; the life of Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, lexical item and vocabulary, the vocabulary in the Works of Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, and archaism and archaism in the Works of Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu. In the study, literature review, work review and archive research are used, and the findings are obtained from the published poetry books of Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu. It is stated in the study that Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu who writes his works to sustain our national and cultural values uses the vocabulary of the period he writes about. Besides the vocabulary that our ancestors have used but today forgotten is reminded. It is expected that the study will present the rich vocabulary of Turkish language, contribute to the studies about the vocabulary of Turkish language and be a source for future researchers.