Hz. Peygamber dönemi eğlence kültürü
Prophet period entertainment culture
- Tez No: 589714
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Entertainment, Desert, Music, Cahiliyya, İslam, Siyar, Humor, Prophet, Golden Ege, Sport
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Hz. Peygamber dönemi eğlence kültürü başlığı altında ele aldığımız tezimizde cahiliye dönemi ile kıyaslı bir şekilde Hz. Peygamber dönemi Müslümanlarının eğlence dünyalarını ele aldık. İncelediğimiz dönemin insanlarının, zannedildiğinin aksine oldukça renkli bir yaşama sahip olduklarını gördük. Çölün getirdiği zorlu yaşamsal koşullara rağmen insanların eğlenebilecekleri aktivitelerinin olması şaşırtıcı özellikler taşımaktadır. Çeşitli yarış, tören, kutlama, oyun, ve eğlencelerle insanlar hayatlarına renk katmayı bilmişlerdir. Üç ayrı bölümde incelediğimiz bu konu için birinci bölümde eğlence kültürüne yönelik faaliyetleri ele alarak, bu konuların neler olduğunu tarihsel veriler ışığında ayrıntılı bir şekilde sunmaya gayret ettik. İkinci bölümde ise eğlence çeşitlerinin neler olduğunu ve içerik olarak ne gibi renklilikler barındırdıklarını bu dönemde karşılaştığımız eğlencelerden yola çıkarak sunmaya çalıştık. Üçüncü ve son bölümde ise İslam kültür tarihinde sürekli güncelliğini koruyan müzik konusunu ele alarak konunun eğlence hayatına ne gibi katkıları olduğunu inceledik. Sonuç bölümünde ise incelediğimiz konu genel hatlarıyla bizi hangi sonuçlara ulaştırdığına değindik. Kelimeler: Eğlence, Çöl, Müzik, Cahiliye, İslam, Siyer, Mizah, Hz. Peygamber, Asr-ı Saadet, Spor
Özet (Çeviri)
In our thesis, under the title of 'Entertainment Culture During the Prophet', we approached to Muslims' sense of entertainment during the Prophet's time in comparison with Cahiliyya. We frequently referred to early time sources to investigate the subject. Furthermore we didn't omit use of modern researches. On the contrary what is thought, we have seen that people who have lived in this time had a very colourful life. Despite the difficult life conditions of the desert, surprisingly people had activities that they would enjoy. In this subject which we approached in three different chapters, in the first chapter we examined the activities of entertainment and aimed to show these different activities according to historical facts. The second chapter contains types of entertainments and the varieties can be seen in these activities. In the last chapter we tried to approach to music in islam which is still an actual discussion. In the conclusion chapter, we have showed the outcomes around this subject after all these arguments.