Abdullah İbn-i Fudi'nin tefsir yöntemi
The interparation method of 'Ziyâ al-Ta'weel fi Maani al-Tanzeel'
- Tez No: 589727
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nijerya, Kur'an, Tefsir, Fıkıh, İbn-i Fudi, Nigeria, The Koran, Commentary of the Koran, Islamic Law, Ibn-i Fudi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışması, Abdullah İbn-i Fudi'nin hayatını, doğumunu, yazdığı bazı eserleri ve tefsirin yöntemini anlatmaya çalışmıştır. Girişte tezin hedefi, amacı, daha önce yapılmış olan çalışmalar, araştırmanın kaynakları ve müellifin kullandığı kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde İlk olarak Nijerya hakkında genel olarak bilgi verilmektedir. İkinci olarak müellifin hayatı, İslâm üzerine bazı çalışmaları ve incelenmiştir. İkinci bölümde ise Abdullah ibn-i Fudi'nin“Ziyaü't-Te'vil Fi Meani't Tenzil”isimli tefsirindeki rivayet tefsiri ve Kur'an ilimlerindeki metodunun değerlendirmesi sunulmuş ayrıca Abdullah ibn-i Fudi'ninfıkhı tefsir metodu ve fıkhî ilimleri örneğin, taharet kitabı, namaz kitabı, ahval-i şahsiyyet fıkhı, miras, muamelat fıkhı, haddler analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the life of Abdullah İbn-i fudi, birth, some of the works which he wrote and his commentary method are try to explained. In the introduction, the goal and purpose of the thesis, previous studies, the sources of the research and the sources used by the author are given. In the first part, firstly general information about Nigeria is given. Secondly, the author 's life and some of the his studies on Islam are examined. In the second part of these thesis, the rumor commentary of Abdullah ibni Fudi in the commentary which is titled“Ziyaü't-Te'vil Fi Meani't-Tenzil”and the evaluation of his method in Quranic sciences are presented. In addition, Abdullah ibn Fudi's fiqh commentary method and fiqh sciences analysis are used in the following works. For example, the book of cleanliness, salaat book, the fıqh which releated with civil status of the person, inheritance fıqh, transactions (human relations ) fıqh and haddler analysis method subject.