Yahya Kemal Beyatlı ve Antonio Machado'nun medeniyet hakkındaki görüşleri
Yahya Kemal Beyatli's and Antonio Machado's views on civilization
  1. Tez No: 589729
  2. Yazar: İSMİHAN SÜMEYRA PERVAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. RİCARDO GUILLERMO CAMPOS BLOOS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Henri Bergson, Yahya Kemal Beyatlı, Antonio Machado, medeniyet, milliyetçilik, süre, sezgi, imtidat, geçicilik, Henri Bergson, Yahya Kemal Beyatlı, Antonio Machado, civilization, nationality, duration, intuition, prolongation, temporality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Yahya Kemal Beyatlı'yla Antonio Machado'nun medeniyet hakkındaki fikirlerini incelediğimiz çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, iki şairin düşüncesinden etkilenmiş oldukları Fransız düşünür Henri Bergson hakkındadır. Bu bölümde filozofun hayatı ve eserleri hakkındaki kısımlardan sonra düşünürün sezgicilik anlayışı ile süreç felsefesinden bahsettik. İkinci ve üçüncü bölümlerde Yahya Kemal Beyatlı ile Antonio Machado'yu alt başlıkları büyük oranda aynı olacak şekilde inceledik. Dördüncü bölümde ise Fransız düşünür Henri Bergson'un bu iki şair üzerindeki etkisinden bahsettik. Tezimizin sonuç kısmında iki şairin düşüncelerini kıyasladığımız kısım yer almaktadır. Çalışmamızın genelinde Türk ve İspanyol Edebiyatlarının en önemli isimlerinden Yahya Kemal ve Machado'nun sadece edebi kimlikleriyle değil aynı zamanda Türk ve İspanyol düşünce dünyasına ve milliyetçiliğine sağladıkları katkılarla da ön plana çıktıklarını eserleri üzerinden yaptığımız incelemelerle ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Our work, that we examined Yahya Kemal Beyatlı's and Antonio Machado's thoughts on civilization, consists of four chapters. Both poets were influenced by the thoughts of Henri Bergson, the French philosopher. Hence the first part is about Henri Bergson. In this part we mentioned his philosophy of intuition and duration after the chapters about his life and his Works. In the second and third parts we examined Yahya Kemal Beyatlı and Antonio Machado. In both parts the subtitles are mostly similar to each other. We tried to indicate the influence of Henri Bergson, the French philosopher, on these two poets in the forth and last chapter. In the conclusion of our thesis, we have tried to compare and contrast the thoughts of both poets. In our whole study, we have tried to indicate that Yahya Kemal Beyatlı and Antonio Machado stand out not only with their literary identities but also with their contributions to the Turkish and Spanish thought-world and nationalism throughout their Works.