Ordu/Mesudiye yöresindeki bestelenmiş türkülerin makam,usûl ve tür bakımından analizi
Analysis of the folk songs composed in Ordu/Mesudiye territory in terms of makam, method and genre
- Tez No: 589737
- Danışmanlar: PROF. SABRİ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Mesudiye türküleri, Beste türkü, Makam, Usûl, Tür, Mesudiye folk songs, Composed folk songs, makam, method, genre
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ordu/Mesudiye yöresinde yetişen sanatçıların bestelemiş oldukları söz ve müziği kendilerine ait olan eserlerin makam, usûl ve tür bakımından incelenip, karakteristik yapılarının ortaya çıkarılmasıdır.“Ordu/Mesudiye Yöresindeki Bestelenmiş Türkülerin Makam, Usûl ve Tür Bakımından Analizi”başlıklı tez nitel araştırmalar kapsamında değerlendirilen betimsel bir çalışmadır. Veriler kaynak tarama ve görüşme tekniği ile elde edilerek yorumlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümü problem, amaç, önem gibi başlıkların yer aldığı giriş kısmından oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde Türk halk müziği ile ilgili nazari bilgilere yer verilip, Mesudiye yöresinin tarihi, coğrafi ve müzikal özelliklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ve alt başlıkları yer almaktadır. Çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise, sanatçıların bestelemiş oldukları türküler makam, usûl ve tür yönünden incelenerek bulgular ve yorum başlığı altında verilmiştir.“Ordu/Mesudiye Yöresindeki Bestelenmiş Türkülerin Makam, Usûl ve Tür Bakımından Analizi”adlı tez çalışması, yöredeki ilk analiz çalışması olması ve yöre kültürünün aktarımı açısından önem taşımaktadır. Bu bağlamda, yapılan araştırma örnek teşkil etmektedir. Bu araştırmanın aynı alanda yapılacak olan farklı çalışmalara kaynak teşkil edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the Works of folk singers living around Ordu/Mesudiye terrritory in terms of their makam, method and genre. The thesis with the title of“Analysis of the folk songs composed in Ordu/Mesudiye territory in terms of makam, method and genre”is a descriptive study being evaluated in the scope of qualitative research. The data is obtained by review and interview technique. In the first part of the study there is an introduction part comprised of problem, purpose and importance. In the second part of the study it has been given theoretical information about Turkish folk music and about the history, geographical and musical features of Mesudiye. In the third section there are method and subtitles of the research. In the fourth chapter, the last part of the study, the folk songs composed by these folk singers have been indicated under the topic of findings and comment by examining in terms of makam, method and genre. The thesis with the title of“Analysis of the folk songs composed in Ordu/Mesudiye territory in terms of makam, method and genre”is important for being the first study of thesis and passing down the cultural features of this area. By the way this study serves as a model. It is thought that this study will be resource for similar studies.