Türkiye'de kadın sığınaklarına yönelik feminist model tartışmaları
Discussions on feminist model of women's shelters in Turkey
- Tez No: 589746
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRİN OKTAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Kadın Sığınakları, Feminist Sığınak, Feminist Sosyal Hizmet, Feminist Sosyal Politika, Violence Against Women, Women's Shelters, Feminist Shelters, Feminist Social Work, Feminist Social Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Dünyada ve Türkiye'de cinsiyetler arasındaki güç eşitsizliğinin ve ataerkinin doğrudan bir sonucu olarak kadına yönelik şiddetin kamusal ve özel alanda her türünün yoğun bir biçimde yaşandığı bilinmektedir. Dünyada 1970'lerin başında, Türkiye'de ise 1980 sonrası dönemde yükselişe geçen feminist hareket; kadınların özel alanda yaşadığı soruları da politika konusu yapmıştır. Bu mücadelede feminist hareketin bir kazanımı olarak sığınaklar; erkek şiddetine maruz bırakılan kadınların güçlenmeleri ve şiddetten uzak bir hayat kurmaları açısından çok önemli bir rol oynamaktadır. Ancak sığınakların ve genel anlamda sosyal politikaların hangi yaklaşımla yürütüldüğü kadınların şiddet sonrası güçlenme süreçlerinde oldukça belirleyici olmaktadır. Feminist bir yaklaşıma sahip olmayan sığınaklar başlı başına bir baskı ve kontrol aracı haline dönüşmektedir. Ayrıca kadına yönelik şiddetle mücadelede yetersiz sosyal destek mekanizmaları da kadınların şiddet ortamına dönmesi ya da bağımsız hayatlarını sürdürememeleri ile sonuçlanabilmektedir. Bu çalışma; Türkiye'de kadın sığınaklarını, sığınaklara dair birimleri, destek mekanizmalarını, kurumları ve uygulamaları sosyal politikalar açısından değerlendirmeyi amaçlayan ve kadınların sığınak deneyimlerini esas alan feminist yöntemle yürütülmüş nitel bir çalışmadır. Aynı zamanda bu çalışma, özel anlamda feminist sığınaklar konusunda bir model önerisi yaparken; genel anlamda bütüncül ve feminist yaklaşımla sosyal politika önerilerinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Violence against women with different forms in public and private spheres is still a widespread problem both worldwide and in Turkey as a result of unequal power relations between gender roles in the patriarchal system. Violence against women especially in private sphere became more visible and has been taken into the political agenda as a problem with the rise of the feminist movement in the early 1970s in the world and in Turkey after 1980s. Shelters as an achievement of the feminist movement in this struggle; has a very important role in the empowerment of women who have been subjected to male violence, for their lives away from violence. However, the approach which the shelters are run by and the entire social policies are determinant in women's empowerment processes after violence. Shelters which are not carried out with feminist perspective have become a tool of oppression and control per se. In addition, due to the inadequate social support mechanisms for struggling VAW, women have to return to their violent relationships or they face difficulties to maintain their lives independently. This is a qualitative study that has been carried out with the feminist method and based on women's experience of shelters and aims to discuss women's shelters and related units, institutions, support mechanisms and practices in Turkey, in terms of social policy. At the same time, this study proposes a model for feminist shelters in particular; and holistic and feminist perspectives to general social policies.