A feminist standpoint analysis of women's shelters: A case in Turkey
Kadın sığınaklarının femınist duruş kuramı çerçevesinde analizi: Türkiye'den bir vaka çalışması
  1. Tez No: 321104
  2. Yazar: MİRAY KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CİHAN ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Sığınağı, Feminist Duruş Kuramı, Toplumsal Cinsiyet Kavramının Eleştirisi, Yapı, Women?s Shelter, Feminist Standpoint Theory, Criticism of Gender, Structure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'den bir vaka örneğine odaklanarak kadın sığınaklarını Feminist Duruş Kuramı çerçevesinde analiz etmektir. Şimdiye kadar yapılmış olan çalışmaların çoğu, kadınların öznel aile içi şiddet ve sığınakta kalma deneyimlerini bütünsel olarak incelememiştir. Aksine, indirgemeci bir bakış açısı benimsemişlerdir. Bu çalışmada, kadınların şiddet ve kadın sığınağında kalma deneyimleri; özgüllükleri, sığınak yapısı ve sığınakların Türkiye'de bulundukları sistem bağlamında, Feminist Duruş Kuramı perspektifinden analiz edilmiş ve tartışılmıştır. Güçlenmenin var olan kurumların yapıları içinde ne kadar mümkün olduğu konusu niteliksel yöntem ile sorgulanmıştır. Araştırmanın ana veri toplama yöntemi katılımcı gözlem metodudur. Katılımcı araştırma metodunun yanında, yarı-yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar da kullanılmıştır; 78 kadınla yapılan mülakatlar ve kişilerarası ilişkiler ele alınmıştır. Mülakatlar kadınların şiddet ve şiddet sonrası kişisel deneyimlerinin öykülerine ulaşmayı hedeflemiştir. Ayrıca, sığınak personeli ile ilgili kişilerarası ilişkiler de ele alınmıştır. Çalışma bulgularından; kadınların öznel deneyimlerini sabit bir kadınlık kategorisi olan `toplumsal cinsiyet' kavramı altında anlamanın tamamen mümkün olmadığı; bu özgül deneyimlerin çoğunlukla var olan yapı sistemi içerisinde dikkate alınmadığı; her bir kadının kendi özgül durumunda var olan sınırlılıkların şiddet sonrasında katı yapısal pratiklerle birleştiğinde kadınları içinden çıkılması zor durumlara hapsettiği; yapıların ve bireylerin `arabuluculuk rolü' nün kadınlar için güçsüzleştirici olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze women?s shelters in the context of the Feminist Standpoint Theory by focusing on a case in Turkey. The majority of the previous studies has not regarded the women?s entire subjective experiences of domestic violence and shelter stay. Rather they present a reductionist picture. In this study, women?s experiences of violence and shelter stay are analyzed and discussed in relation to; their specificities, the shelter structure, and the system shelters are connected in Turkey, from the perspective of Feminist Standpoint Theory. The issue of to what extent empowerment is attainable within the existing structures of institutions is questioned through qualitative method. Participatory observation is the main data gathering method in this study; semi-structured in-depth interviews are also used as additional data gathering source. Interviews and interpersonal relationships with 78 women are analyzed. The interviews aim at providing individual narratives of these women concerning the experience of violence and the process afterwards. In addition, interpersonal communications with the shelter staff are also added to the analysis. It was understood that the subjective experiences of the women are not wholly understandable under a fixed womanhood categorization of gender; they are mostly underestimated in the existing system of structure; and that the constraints specific to each woman?s case combined with the rigid structural practices in the aftermath of violence entrap many women in situations difficult to escape, and the `mediating role? of the structures and individuals are disempowering for the women.