Benzerlikler ve farklılıkların birlikteliği açısından bilimsel ve sanatsal araştırma metodolojileri için bir konumlandırma çalışması
A positioning study for the artistic and scientific research methodologies i̇n terms of colloction of similarities and differences
- Tez No: 589800
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN PEKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Bilim, Metodoloji, Araştırma, Art, Science, Methodology, Research
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bilimsel ve sanatsal disiplinlerde, anlamlı bir araştırma yapılabilmesi için, bu araştırmaların uygun ve güvenilir bir metodolojiye dayanması gerekir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, sanatsal araştırma süreçlerinde araştırmacılara dayanak oluşturabilecek metodolojilerin belirlenmesi ve geliştirilmesine dair bir çerçeve sunmaktır. İnsanlık tarihi kadar geçmişi olan sanatın, kültürü ve toplumu tanımlamaktaki ve dönüşümündeki gücü bilinmektedir. Çağlar boyunca meydana gelen toplumsal değişimler, ekonomik ve siyasal dönüşümler, teknolojik ilerlemeler; uzun zamandır ayrı kulvarlarda yol almakta olan bilim ve sanatın birbirlerine yaklaşmalarına olanak sağlamaktadır. Sanatın, bilimin ve teknolojinin birlikte kullanımını gerektiren şartlar olgunlaşırken, toplumsal ve bireysel arayışlar da hız kazanmaktadır. Yapılan araştırmalarda kullanılacak yöntem, teknik ve metotlar sanat ve bilimin doğası gereği farklı olmaktadır. Bilimde ve sanatta ortaya konan farklı yaklaşımlar toplumda ve bireylerde yansımasını bulmaktadır. Sanatsal araştırmaların da titiz ve saygın araştırma sonuçları ortaya çıkarabilmesi adına, bu çalışmada, bilimsel ve sanatsal araştırma metodolojilerinin benzerlikleri ve farklılıkları açısından bir konumlandırma yapılarak, sanatsal araştırmaların niteliğini artıracak öznel metodolojilerin oluşturulmasına katkı sunmak hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In scientific and artistic disciplines, expressive research requires appropriate and reliable methodology. Therefore, the aim of this study is to submit a framework regarding the identification and generation of methodologies that can be used as a basis by artistic researchers. It is acknowledged that art, with its long history, has the power to identify and transform the society and the culture. During the centuries, social changes, economic and political transformations and technological progresses facilitate art and science to converge which have long been on separate lanes. In this regard, both the conditions that require merging art, science and technology are developed and social/individual quests accelerate. On the other hand, research methods and techniques are different due to the nature of art and science. Different approaches of art and science are reflected in society and individuals. To enable artistic researches putting rigorous and reliable conclusions, in this study it is aimed to make a positioning of artistic and scientific research methodologies in terms of their similarities and differences and by this way to contribute to the creation of subjective methodologies that will increase the quality of artistic researches.