Kick boks sporcularının öz liderlik algıları ile sporda kişiler arası davranış düzeylerinin incelenmesi
Examination of kickbox athletes, perceptions of self-leadership and i̇nterpersonal behavior levels i̇n sport
  1. Tez No: 589801
  2. Yazar: MURAT ALGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TONGUÇ OSMAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kick Boks, Öz Liderlik, Sporda Kişiler Arası Davranış, Kick box, Self Leadership, Interpersonal Behavior in Sport
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırma, kick Boks Sporcularının Öz Liderlik Algıları İle Sporda Kişiler Arası Davranış Düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 2019 yılı Kick Boks Türkiye Şampiyonasında mücadele eden 18 yaş ve üstü 115'i kadın ve 125'i erkek sporcu olmak üzere toplam 240 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu yanında, Anderson ve Prussia (1997) tarafından geliştirilen Öz Liderlik Ölçeği, Sporda Kişiler Arası Davranış Düzeylerini belirlemek için ise Rocchi, Pelletier ve Desmarais (2016) tarafından geliştirilen Sporda Kişiler Arası Davranışlar Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tek örneklem t-testi ile Anova testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, kick boks sporcularının, öz liderlik algıları ile sporda kişiler arası davranış düzeyleri cinsiyet değişkenine göre Doğal Ödüller, Davranış Odaklı, Yapıcı Düşünme, Özerklik Destekleyici, Özerklik Engelleme, İlişkililik Destekleyici, İlişkililik Engelleyici Alt Boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Katılımcıların cinsiyet değişkenine göre, Özerklik engelleme ve İlişkililik engelleyici Alt boyutlarında kadın lehine, diğer alt boyutlarda erkekler lehine anlamlı farklılık olduğu görülmektedir. Öz liderlik algıları ile sporda kişiler arası davranış düzeyleri spora başlama nedenleri değişkenine göre katılımcıların özerklik destekleyici, özerklik engelleme, yeterlilik engelleyici, doğal ödüller, davranış odaklı, yapıcı düşünme modeli alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Öz liderlik algıları ile sporda kişiler arası davranış düzeyleri, spora başlama nedenleri değişkenine göre katılımcıların özerklik destekleyici, özerklik engelleme, yeterlilik engelleyici, doğal ödüller, davranış odaklı, yapıcı düşünme modeli alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Öz liderlik algıları ile sporda kişiler arası davranış düzeyleri ile büyüdüğü sosyal çevre değişkenine göre katılımcıların yeterlilik engelleyici, ilişkililik engelleyici alt boyutlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the Self-Interpersonal Behavioral Levels of Kickboxing Athletes in terms of various variables. Research in 2019 Kickboxing Championship in Turkey who are fighting years old 18 115 female and 125 male athletes participated in a total of 240 volunteers, including athletes. In addition to the personal information form prepared by the researcher, the Self Leadership Scale developed by Anderson and Prussia (1997) and the Interpersonal Behavior Scale developed by Rocchi, Pelletier and Desmarais (2016) were used to determine the Interpersonal Behavior Levels in Sport. Anova test, pearson correlation analysis were used with single sample t-test. As a result, a significant difference was found in the sub-dimensions of natural reward, behavior-oriented, constructive thinking, autonomy support, autonomy prevention, relationship support, supportive relationship and relationship between self-perception and self-perception. According to the gender variable, there is a significant difference in favor of women in terms of autonomy inhibition and non-relationship blocker sub-dimensions in favor of men in other sub-dimensions. A significant difference was found in the sub-dimensions of self-support, autonomy, competence-inhibitor, natural rewards, behavior-oriented, constructive thinking model of participants according to self-perception of leadership and interpersonal behavior levels in sport. According to the self-perception of leadership, interpersonal behavior levels in sports, the reasons for starting the sport, a significant difference was found in the sub-dimensions of the participants' autonomy support, autonomy prevention, qualification inhibitor, natural rewards, behavior-oriented, constructive thinking model. ignificant differences were found in the sub-dimensions of the competency-inhibiting, relationship-inhibiting sub-dimensions of the participants according to their self-perception of perceptions and their social environment variable.