Hadislerin yazılı rivayeti konusuna oryantalistlerin bakışı
The opinionalists 'view on the written story of hadiths
- Tez No: 589838
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL AĞIRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: hadisler, yazılı rivayet, sahife, oryantalistler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Hadislerin sonraki nesillere sözlü ve yazılı olarak aktarılması konusuyla İslam âlimlerinin yanı sıra Oryantalistler de ilgilenmişlerdir. Söz konusu oryantalistler konuya İslam âlimlerinden farklı bir açıdan bakmışlardır. Konuyu daha çok kendi bakış açılarına göre hadislerin sıhhati ile ilişkilendirmişlerdir. Hadislerin faaliyetinin başladığı döneme dair birtakım iddialarda bulunmuşlardır. Çalışmamız giriş ve iki kısımdan oluşmaktadır. Giriş ve birinci kısımda konu İslami kaynaklardan yararlanılarak hadis tarihi açısından ele alınmıştır. İkinci kısımda ise oryantalistlerin kendi kaynaklarından yararlanılarak öne sürdükleri iddialar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to Islamic scholars, Orientalists were also interested in the transmission of hadiths to the next generations in oral and written form. These orientalists looked at the issue from a different perspective than Islamic scholars. They relate the issue to the health of hadiths from their point of view. They made some claims about the period in which the activity of the hadiths began. Our study consists of an introduction and two parts. In the introduction and the first part, the subject is discussed in terms of the history of hadith by using Islamic sources. In the second part, the claims made by the orientalists using their own resources are discussed. KeyWords: hadiths, written narration, orientalists