Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının Türk hukuk sistemi üzerine etkileri
The effects of European Human Rights court's decisions on the Turkish law system
- Tez No: 589842
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türk hukuk sistemi, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights, Turkish legal system
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrasında oldukça önem kazanan insan hakları kavramı içerisinde ortaya çıkan AİHS bölgesel olarak çok önemli bir belge olarak ortaya çıkmıştır. AİHS'nin üye devletleri tarafından uygulanması sürecini takip etmek amacı ile kurulan AİHM insan hakları konusunda hak ihlali iddialarını denetleyen yargılama mekanizmasıdır. Türkiye hem AİHS'ne imza atmış hem de AİHM'nin yargılama yetkisini kabul etmiştir. Türkiye aleyhinde hak ihlali iddiası ile AİHM'ne on binlerce başvuru yapılmıştır. Yapılan başvurular neticesinde yüksek sayılarda ihlal kararı ortaya çıkmıştır. Türkiye insan hakları ihlallerinin oluşmasını ve yeni ihlal kararlarının çıkmasını önlemek istemiştir. Çalışmada AİHM tarafından verilen ihlal kararları sonucunda Türk hukuk sisteminde meydana gelen etkiler Anayasa düzenlemeleri, yasal düzenlemeler ve kamu kurumlarının uygulamaları üzerinden değerlendirilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The European Convention of Human Rights is very importent dowment as locally which was generated in concept human rights that become quiet importent after World was 2.European Court of Human Rights is an judgement institute which audit claims of right violatition in Human Rights issue that is established by member countries of European Convention of Human Rights in order to follow the application process. Turkey, both signed European Convention of Human rights and accepted judjemental authorization of European Court of Human Rights. Ten thousends of application oppased to Turkey have been addressed to European Court of Human Rights about the claim of right violation. As a result of regarding applications, a great deal of violation decisions have occured. Turkey wanted to prevent that ocur of human rights violation and retease of new violation decisions. This thesis aims to evalvate the effects, occuring in Turkish Law system as the result of violation decisions reached by European Couit of Human Rights, regarding constitutional regulations, legal regulations and applications of government institutions.institutions.