William E. Connolly'de demokratik farklılık/çoğulculuk ve siyasal topluluk sorunu
The problem of democratic difference/pluralism and political community in the thought of William E. Connolly
  1. Tez No: 589864
  2. Yazar: TOLGAHAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ALİ AĞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset Teorisi, Demokrasi, William E. Connolly, Kötülük Sorunu, Kimlik/Farklılık, Çoğullaştırma Siyaseti, Siyasal Topluluk Sorunu, Angajman Ethosu, Political Theory, Democracy, William E. Connolly, Problem of Evil, Identity/Difference, Politics of Pluralization, Problem of Community, Ethos of Engagement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
William E. Connolly siyasal kötülük sorununu, siyasal yaşamın kurucu sorunu olarak görür. Geç-modern dönemlerde bu sorunla mücadele etmenin bir aracı olarak çoğullaştırma siyasetini önerir. Ona göre geç-modern dönemlerde hızın-ivme kazanması, çoğullaştırma siyasetinin ihtiyaç duyduğu demokratik kültürün hayat bulması için siyasal bir imkândır. Bu siyasallık biçimi, üyeleri arasında ahlaki bir tavrı yetiştirerek, onların tekâmül etmesini amaçlar. Connolly'e göre ömür ile kayıtlı olan tekâmül süreci, hayatı bir nimet olarak görüp ona karşı şükran duyabilmeyi ve farklılıklara bu hayatın bir bereketi olarak bakabilmeyi gerektirmektedir. Ayrıca bu demokratik kültür, bir siyasal topluluk formu olarak angajman ethosunu beraberinde getirmektedir. Angajman ethosunun muhtevası çalışmanın ilgi odağıdır. Angajman ethosu, hem hâlihazırda var olan muhtelif farklılıkların siyasal değerini teslim etmeyi hem de yeni kimlik/farklılık taleplerini demokratik süreçlere katmayı amaçlayan senfonik bir uyumdur. Bu noktada angajman ethosu, Connolly'nin demokrasi düşüncesinin iç çelişkisini üretmektedir. Çünkü angajman ethosu, bir yandan kimlikleri kendi ontolojik temellerinden koparan çoğullaştırma siyasetini gerektirirken, diğer yandan onlar arasında etik bir tavrı yetiştirerek siyasal bir mücadele zemininde buluşturur ve daha geniş bir aidiyet duygusunu geliştirir. Bu süreci deneyimleyen muhtelif kimlikler, bu siyasal topluluk tasavvurunu besledikleri için değerlidir. Ayrıca bu siyasal topluluk formu, ihtiva ettiği siyasal-gruplaşmalar arasında, hâlihazırda bu etik tavra göre tekâmül etmiş olan kimliğin karakterini yansıtabilir. Nihayetinde angajman ethosu; kayıtlı olduğu onto-siyasal fikrinde temellenen soyut, geniş ve dinamik bir siyasal topluluk formu olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
William E. Connolly sees the problem of political evil as founder problem of political life. He proposes the politics of pluralization as an instrument for the problem of political evil in the post-modern era. According to him, acceleration of speed at post-modern era as a political possibility for the culture of democracy can be come to life. This condition needed by politics of pluralization. This type of politics aims to own members maturation by the cultivation of an ethical attitude. According to Connolly, this process of maturation which is bounded by lifetime, require to regard life as a gratitude and consider the differences as an abundance. Also this type of democratic culture comes with the ethos of engagement which implies a specific form of political community. The content of ethos of engagement is the focus of this thesis. Ethos of engagement is a symphonical harmony which does not only aim to appoint the political value of current differences but also new identities/differences. At this point, ethos of engagement produces a tension in the democratic thought of Connolly. Because ethos of engagement, detaches each of identities from their ontological grounds. On the other hand, it widens the range of sense of belonging by the cultivation of ethical attitude and by political struggle. The multiple identities which stay on this community, are seen as precious because they contribute to this political community. Also this form of political community can be reflect an identity's character which is already maturated according to this ethical attitude. Finally the ethos of engagement can be thought as an abstract, wide and dynamic political community based on its own idea of onto-political.