Eğitim fakültesi öğrencilerinin kariyer uyumlarının duygusal zekâ, bölüm ve sınıf düzeyleri açısından incelenmesi
Research of education faculty students' career adaptations with the aspect of emotional intelligence, department and class level
  1. Tez No: 590002
  2. Yazar: MEŞHUDE ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer uyum yeteneği, Duygusal zekâ, Üniversite öğrencileri, Career adaptability, Emotional intelligence, University student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, Eğitim Fakültesi'nin farklı bölümlerinde okumakta olan öğrencilerin bölüm tercihlerini ne zaman yaptıklarını ve öğrenim gördükleri bölümden memnuniyet düzeylerini belirlemektir. Bunun yanısıra kariyer uyum puanı ve 4 boyut (ilgi, kontrol, merak, güven) puanlarının cinsiyete, sınıf düzeyine, bölüme, bölüm seçimine karar verilen zamana ve duygusal zekâ düzeylerine göre anlamlı farklılılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde betimleyici bir çalışmadır. Araştırma grubunda yer alan 418 öğrencinin 314'ü kız, 104'ü erkektir. Araştırmada verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Savickas ve Profeli'nin (2012) geliştirdiği“Uluslararası Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği”ve Hall (1999) tarafından geliştirilen Duygusal Zekâ Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmada verilerle ilgili tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t Testi analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; öğrencilerin %64'ü bölüm tercihine üniversite tercih döneminde karar vermiştir. Öğrencilerin %48'inin bulundukları bölümden 'az memnun' oldukları tespit edilmiştir. Kariyer uyum yeteneğinin kontrol boyutunda erkeklerin kontrol puanlarının kızlara göre daha yüksek olarak belirlenmiştir. İlgi-merak-kariyer uyumu incelemesinde ise 4. sınıfta eğitim gören öğrencilerin ilgi, merak puanları ile toplam kariyer uyum puanlarının 1. sınıfta eğitim gören öğrencilere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bölümü tercih etme zamanı değişkeni açısından yapılan inceleme, bölümüne ortaokulda karar veren öğrencilerin ilgi puanının üniversite tercih döneminde karar verenlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde ortaokulda tercih yapan öğrencilerin kontrol puanlarının lise son sınıfta seçim yapan öğrencilerden daha yüksek seviyede olduğu saptanmıştır. Kariyer uyumu ve duygusal zekâ açısından yapılan değerlendirmelerde ise duygusal zekâ düzeyi yüksek olan öğrencilerin ilgi, kontrol, merak, güven ve kariyer uyumlarının duygusal zekâ düzeyi orta ve düşük olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the preferences of students who are studying in different departments of the faculty of education and their level of satisfaction from the department they study. In addition to this, it is aimed to examine whether career adjustment score and 4 dimensions (concern, control, curiosity, confidence) scores show significant differences according to gender, grade level, department, time to choose department and emotional intelligence levels. The research is a descriptive study in correlational survey model. Of the 418 students in the research group, 314 were female and 104 were male. In order to collect data, Personal Information Form, which was developed by the researcher,“International Career Adaptation Capabilities Scale”developed by Savickas and Profeli (2012) and Emotional Intelligence Assessment Scale developed by Hall (1999) were used. In this study, one-way analysis of variance (ANOVA) and t-test were used. According to the results of the research; 64% of the students decided the department choice during the university preference period. It was found that 48% of the students were 'less satisfied' from their department. In the control dimension of career adaptation ability, the control levels of men were found to be higher than the girls. In the concern-curiosity-career adaptability analysis, it was concluded that concern, curiosity levels and total career adjustment levels of 4th grade students were higher than those of 1st grade students. In terms of the time to choose the department variable, it was found that the level of concern of the students who decided on their department in secondary school was higher than those who decided in the university choice period. Similarly, the control level of the students who choose in the middle school is higher than the students in the last year of high school. In terms of career adaptation and emotional intelligence, it was seen that students with high levels of emotional intelligence had higher levels of concern, control, curiosity, confidence, and career adjustment than those with moderate and low levels of emotional intelligence.