Bakıma muhtaç alzheimer hastalarının bakımını üstlenen hane sakinlerinin yaşadığı zorluklar: Akşehir ilçesi örneği
The di̇ffi̇culties of household members who take care of the alzhei̇mer pati̇ents i̇n need of care: Example of Akşehir Distrcit
  1. Tez No: 590017
  2. Yazar: MİZGİN ÖZÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLTERİŞ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Modern Yaşlılık, İleri Yaşlılık, Alzheimer Hastalığı, Bakım Sorunları, Old Age, Modern Old Age, Advanced Old Age, Alzheimer's Disease, Care Problems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Modern demografik faktörler, doğurganlığın azalmasına ve ortalama ömrün uzamasına işaret etmektedir. Söz konusu faktörlerin aktif olduğu toplumlar giderek yaşlanmaktadır. Yaşlı nüfusun, genel nüfus içindeki oranının artması, yaşlılığın daha da toplumsallaşmasına neden olmaktadır. İnsan ömrü uzadıkça ileri yaşlılık bir takım hastalıklarla beraber önemli bir konu haline gelmektedir. Bu hastalıklardan bir tanesi de Alzheimer hastalığıdır. Alzheimer hastalığı, bedensel, zihinsel ve ruhsal yönleri bulunan, tedavisi günümüzde mümkün olmayan, dejeneratif ve ilerleyici özellikleri olan bir hastalıktır. Hastalık, zaman içerisinde ilerleme göstererek hastanın, öz bakımını başkasından bağımsız bir şekilde yapamayacak duruma getirmektedir. Hastalığın zorluğuna bağlı olarak hastaların bakımının yapılması da oldukça zor ve yıpratıcı bir süreçtir. Türk toplumu da giderek yaşlanmakta ve Alzheimer gibi hastalıklar artış göstermektedir. Alzheimer hastalarına bakan aile fertleri veya hane sakinleri de önemli sorunlar yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu tez çalışması kapsamında, Akşehir ilçesi kent merkezi, kasaba ve köylerinde yaşayan ve Alzheimerli hastaya bakım veren 30 kişiyle derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda bakım veren bireylerin, belirli ölçüde geleneksel özelliklerini sürdüren bir yörede, modern yaşlılığın doğasına uygun önemli sorunlar yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern demographic factors point to reduced fertility and prolonged life expectancy. Societies where these factors are active are getting older. The increase in the proportion of the elderly population in the general population causes the elderly to become more widespread. One of these diseases is Alzheimer's disease. Alzheimer's disease is a disease that has physical, mental and psychological aspects, and is not curable today, and has degenerative and progressive features. The disease progresses over time, making the patient unable to perform self-care independently of anyone else. Depending on the difficulty of the disease, the care of the patients is also a very difficult and abrasive process. Turkish society is also getting older and diseases like Alzheimer's are increasing. It is estimated that family members or household residents caring for Alzheimer's patients also experience significant problems. Within the scope of this thesis, in-depth interviews were conducted with 30 people living in the city center, towns and villages of Akşehir district and caring for Alzheimer's patients. As a result of the study, it was concluded that the caregivers experienced important problems in a region that maintains traditional characteristics to a certain extent in accordance with the nature of modern old age.