Para politikalarının reel ekonomiye aktarımı çerçevesinde parasal aktarım mekanizmalarının incelenmesi ve Türkiye ekonomisi için ampirik çalışma
The solutions of SMEs financing problems with SME financing policy of the European Union: Erzincan application
- Tez No: 590143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLKÜF AYRANGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Parasal Aktarım Kanalları, Vektör Otoregresyon, VAR Modeli Türkiye, Monetary Transfer Mechanism, Monetary Transfer Channels, Vector Autoregression, VAR model Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Parasal aktarım mekanizmaları merkez bankalarının uyguladıkları para politikalarının reel ekonomi üzerindeki etkileri açıklamaktadır. Para politikasında meydana gelen değişikliklerin hasıla, istihdam gibi makroekonomik değişkenler üzerine etkileri aktarım kanalları vasıtaları ile gerçekleşmektedir. Aktarım kanalları faiz kanalı, kredi kanalı, döviz kuru kanalı, varlık fiyatları kanalı ve beklentiler kanalı olmak üzere beş ana başlıkta incelenmektedir. Çalışmada beklentiler kanalı hariç diğer tüm kanallar ampirik olarak incelenmiştir. Türkiye ekonomisinde parasal gelişmelerin reel ekonomik gelişmeler üzerinde ne gibi sonuçlar doğurduğunu görmeyi hedeflenmektedir. 2006:1-2018:4 dönemi çeyreklik veriler kullanılarak VAR modeli çerçevesinde etki-tepki analizleri yapılmış ve değişkenlerin varyans ayrıştırmaları yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Türkiye'de aktarım kanallarının incelenen dönem içersinde çalıştığı bulgularına rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Monetary transaction mechanisms explains the effects of monetary policies that are implemented by central banks on real economy. Changes that occurs on monetary policy have effects on macroeconomics like proceeds and employment via transfer channels. Transfer channels can be examined in five basic titles. These are interest channel, loan channel, exchange rate channel, asset price channel and expectations channel. In our study ever channel is explained except for the expectations channel and reviewed empirically. Analysis of transfer channels, becomes a guide for policymakers, with the results obtained, on the point of producing systematical monetary policies. With this purpose, our study aims to see the outcome of monetary development on economical advances in Turkish economy. Using the quarterly data between 2006:1 and 2018:4, action and reaction analysis have been completed within the scope of VAR model and variance decomposition of variables have been finished. At the end of the study, we have come across the findings about the transfer channels' operation in the studied period in Turkey.