Vendor managed inventory system a case study for a traditional fmcg company
Tedarikçi yönetimli envanter sistemi hızlı tüketim sektöründe uygulama örneği
- Tez No: 590150
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT LEVENT DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarikçi yönetimli envanter sistemi, Aralık değerli sezgisel bulanık mantık, çok kriterli bulanık karar verme, talep tahmini, Vendor Managed Inventory, Interval-valued intuitionistic fuzzy sets, Multi-Criteria Fuzzy Decision Making, Demand forecasting
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tedarik zinciri verimliliği şirketlerin en çok odaklandığı konuların başında gelmektedir. Şirketler kaynaklarını daha etkin kullanmak ve maliyetlerini azaltmak amacıyla bu verimliliği artırmanın yöntemlerini araştırmaktadırlar. Tedarikçi yönetimli envanter modeli tedarikçilere müşterilerinin stoklarını yönetme imkanı ile birlikte kendi üretim, stok ve dağıtım planlarını da buna göre oluşturma olanağı ile bahsedilen tedarik zinciri mekanizmalarından biridir. Tedarikçi yönetimli envanter sisteminde talep tahmini ve müşterinin talep dalgalanmalarına hızlı reaksiyon gösterilmesi sistemin işleyişi açısından kritik düzeyde öneme sahiptir. Bu çalışmada hızlı tüketim sektöründe geleneksel tedarik zinciri yöntemleri ile faaliyet gösteren şirkete tedarikçi yönetimli envanter sisteminin bir aşaması olarak yeni bir sipariş tahmin yöntemi önerilmiştir. Problemimiz nicel ve nitel kriterlerden etkilenmekte olup çok kriterli karar verme problemi olarak ele alınmıştır. Klasik çok kriterli karar verme yöntemleri net değerler ve kesin uzman değerlendirmeleri üzerine kurulmuşken gerçek dünyanın karmaşıklığı içerisinde kararların çoğunluğu sözel yargılardan oluşmaktadır. Önerilen yöntemde belirsizlikler ve bilgi yetersizlikleri sebebiyle sözel yargılar tercih edilmiştir. Uzman kararlarının güvenirliği, kriterlerin etkinliği ve modelin diğer müşteriler için uygulanabilirliğini gözlemleyebilmek adına farklı kombinasyonlar, duyarlılık analizi ve karşılaştırmalar yapılmış olup aralık değerli sezgisel bulanık mantık kullanılarak sipariş tahmin yönteminin hızlı tüketim sektöründe tedarikçi yönetimli envanter modeli için mantıklı ve istikrarlı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Supply chain efficiency is one of the most discussed subjects of the companies. VMI system is one of the supply chain mechanisms that allows vendors to reach and manage customer's stock level and prepare their own production, inventory and delivery plans in accordance with them. In a VMI system, demand forecasting and quick response to the customers' demand fluctuations are extremely important for the system's performance. In this study, we have investigated a FMCG company that uses traditional supply chain methods and proposed a new order prediction methodology as a part of VMI system. The problem is constructed as Multi-Criteria Decision Making Problem that affected by eight criterions in which some of them are quantitative while others are quantitative. Due to the imprecision and insufficient information or ambiguity, we prefer linguistic evaluations. Additionally, in order to solve the uncertainty, subjectivity and hesitancy of human judgments interval-valued intuitionistic fuzzy sets have applied to the proposed methodology. In the proposed methodology, different combinations, sensitivity analysis and comparisons are also conducted to measure the stability of decision makers' evaluations, effectiveness of criteria weights and applicability to the different customers. It is found that the proposed methodology gives stable and logical results for a VMI system in a FMCG company.