Esat Mahmut Karakurt'un romanlarında kadın kahramanlar
Women heroes in the novels of Esat Mahmut Karakurt
  1. Tez No: 590184
  2. Yazar: MERVE KEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECAİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Roman, Esat Mahmut Karakurt, Kadın, Kahraman, Turkish Literature, Novel, Esat Mahmut Karakurt, Women, Hero
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
“Esat Mahmut Karakurt'un Romanlarında Kadın Kahramanlar”adlı çalışma, Esat Mahmut Karakurt'un 1926-1960 yılları arasında kitap olarak yayımlanmış on altı romanında geçen kadın kahramanların incelemesini esas alır. Çalışmanın amacı Esat Mahmut Karakurt'un romanlarında geçen kadın kahramanları, onların fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik durumlarını ve içinde bulundukları hâller doğrultusunda sergiledikleri davranış biçimlerini bilimsel metotlar kullanarak tespit etmek, incelemek ve elde edilen bilgilerden hareketle genellemelere ulaşmaktır. Söz konusu amaçlar doğrultusunda çalışmada seçilen konular, eser incelemesinde kullanılan çağdaş bilimsel yöntemler tespit edilerek Esat Mahmut Karakurt'un romanlarına uygulanmıştır. Yazarın romanlarında yer alan kadın kahramanlara ait fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik unsurlar tasnif edilmiş ve belli sonuçlara ulaşılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda ulaşılan sonuçlar; Esat Mahmut Karakurt'un romanlarında yer alan kadın kahramanların fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik özelliklerinin aydınlatılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The work titled“Women heroes in the novels of Esat Mahmut Karakurt”is based on the analysis of sixteen heroes in Esat Mahmut Karakurt's 1926-1960 books. The aim of this study is to identify and examine the protagonists of Esat Mahmut Karakurt's novels, their physiological, sociological and psychological situations and the behaviors they exhibit using scientific methods, and to reach generalizations based on the obtained information. For these purposes, the selected subjects were determined and applied to Esat Mahmut Karakurt's novels by determining contemporary scientific methods used in the study. Physiological, psychological and sociological elements of the female heroes in the novels of the author have been classified and certain conclusions have been reached. The results of the investigations will contribute to the elucidation of the physiological, sociological and psychological characteristics of the female protagonists in Esat Mahmut Karakurt's novels.