Esat Mahmut Karakurt'un roman(s)larında erkek kahramanlar
The heroes in the novelistic romances of Esat Mahmut Karakurt
  1. Tez No: 187522
  2. Yazar: SENEM TİMUROĞLU BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHA OĞUZERTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: romans, fantezi, erkek yazar, kadın okur, romance, fantasy, male author, female reader
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Esat Mahmut Karakurt (1902-1977), ilk öykü kitabı Aşkın Alevleri'ni 1926yılında yayımladıktan sonra 1960 yılına kadar kaleme aldığı toplam 16 romanıyla, aşk,macera ve casusluk romanları alanında Cumhuriyet dönemine damgasını vurmuş, genişbir kadın okuyucu kitlesine ulaşmış yazarlarımızdandır. Karakurt'un kitapları, tefrikaedildiği gazetelerin tirajını yükseltmiş, birçoğu sekiz ila on baskı yapmıştır. Yapıtlarınınhepsi en az bir kez sinemaya uyarlanmıştır.Gerek Batı edebiyatı gerek Türk edebiyatı incelemelerinde ?yüksek? edebiyatınilgi alanına girmediği için genelde popüler aşk romanları üstüne az sayıda çalışmayapılmış, bunların çoğu ise yalnızca kadın yazar ve kadın kahraman odaklı incelemelerolmuştur. Bu tezde, bu nedenle romanları unutulmaya yüz tutmuş olan Esat MahmutKarakurt'un romanlarındaki erkek kahramanlar ele alınarak, hem yazarı yenidengündeme getirmek, hem de popüler aşk romanı çalışmalarında inceleme nesnesi olarak,erkek yazar ve erkek kahramanların önemine dair bir boşluğu doldurmakamaçlanmaktadır.Tezde, yazarın diğer romanlarına da göndermelerde bulunulmuş, ancak AllahaIsmarladık (1936) ile lk ve Son (1940) romanları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Tezinkuramsal arka planını, popüler aşk romanlarına feminist ve psikanalitik açıdan özgünyaklaşımlarda bulunan Tania Modleski ve Janice Radway ile daha çok romansların anlatıözelliklerine odaklı çalışmaları olan John G. Cawelti'nin yapıtları oluşturmaktadır.Üç bölümden oluşan tezde, öncelikle, Esat Mahmut Karakurt'un romanlarındakierkek kahramanlara fiziksel özellikleri, eğitim ve meslek durumları, aşk ilişkileri ileideolojik söylemleri bağlamında yaklaşılmıştır. Bunun sonucunda erkek kahramanların,30'lu yaşlarda bekâr, yakışıklı, Avrupai giyinen, mesleklerinde başarılı, kadınlara ve aşkakarşı mesafeli, milliyetçi ve muhafazakâr söyleme sahip erkekler olduğu saptanmıştır.Daha sonra, saptanan özellikler, romans türü ve bu türün kadın okur için ifade ettiğifantezi bağlamında yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Esat Mahmut Karakurt (1902-1977) was an influential writer of Turkishliterature in the Republican period, especially with his romance, adventure, and spynarratives that reached a large female audience. After he published his first collection ofshort stories in 1926, Karakurt wrote a total of 16 novels until 1960. His novels, whichwere serialized first in newspapers, helped increase their circulation, and most volumeswere reprinted eight to ten times. All Karakurt narratives were adapted at least once asscreenplays.Because they are not considered ?serious? literature, few analyses of popularromances are available in both Turkish and western literary studies, and the ones thatexist are mostly devoted to women authors and their heroines. Therefore, this thesis aimsboth to revitalize the semi-forgotten novelistic romances of an influential author, and tofill a gap in romance studies by examining a male author?s approach to romance byanalyzing his heroes.The thesis focuses on two of Esat Mahmut Karakurt?s novels, namely AllahaIsmarladık (Goodbye, 1936) and lk ve Son (The First and the Last, 1940), althoughfrequent references are made to the author?s other novels as well. The theoreticalframework of the study is influenced by Tania Modleski?s and Janice Radway?s analysesthat are guided by feminist and psychoanalytic considerations, as well as by John G.Cawelti?s work focusing on the structure of romance.In this three-part thesis, first, the physical, educational, and professionalattributes, the relations of love, and the ideological discourses of the male characters inKarakurt?s novels are analyzed. It is observed that these heroes are often handsomebachelors in their thirties, successful at work, and fond of stylish clothing; their attitudetowards women and love is distant; and they share a nationalistic and conservativeworldview. Then, these common traits are discussed in the context of the genericqualities of romance and what they mean in terms of female readers? fantasies.