Örgüt kültürü ile tükenmişlik sendromu ilişkisi üzerine bir araştırma: Finans sektörü çalışanları örneği
A research on the relationship between organization culture and burned syndrome: The sample of finance sector employees
  1. Tez No: 590186
  2. Yazar: EZGİ FATMA SELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Kültür, Örgüt Kültürü, Tükenmişlik, Organization, Culture, Organizational Culture, Burnout
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Örgüt kültürü hızlı gelişim ve değişim yaşayan iş dünyasında örgütsel hedefleri gerçekleştirmede etkin rol üstlenmektedir. Örgütlerin sürekli olmaları veya rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilme unsurlarından biri de örgüt üyelerinin örgütü özümsemeleri, örgütün vizyonuna, politikasına ve kimliğine bağlılık hissetmeleridir. Bu ise çalışanların önemsenmesi ve tatmin edilmesi ile ilişkilidir. Buna karşın çalışanlarını yeterli kaynaklarla tatmin etmeyen ve çalışanların önemsenmediği iş ortamlarında ise tükenmişliğin oluşma ihtimali yüksektir. Bu çalışma örgüt kültürü ve tükenmişlik sendromu arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinin uygulandığı çalışmada finans sektörü çalışanlarının örgüt kültürü ve tükenmişlik düzeyleri incelenmiş, tükenmişlik ve örgüt kültürü alt boyutlarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve bu boyutlar arasında ilişki olup olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada tükenmişlik ile örgüt kültürünün birbirleriyle ilişkili iki kavram olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Örgüt kültürü algısının medeni duruma bağlı olarak farklılık gösterdiği, ancak hiyerarşik kültür algısının hizmet süresi ile farklılaştığı tespit edilmiştir. Örgüt kültürünün diğer alt boyutları ile tükenmişlik düzeyinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve hizmet süresine bağlı olarak farklılaşmadığına ilişkin bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational culture plays an active role in achieving organizational goals in the rapidly changing business world. One of the elements that organizations are permanently or able to survive in a competitive environment is that the members of the organization equate the organization feel faithful to the vision, policies and identity of the organization. This is related to the importance and satisfaction of employees. On the other hand, in work environments where employees do not meet their needs with enough resources and those who do not care, burnout may occur. This study aims to examine the relationship between organizational culture and burnout syndrome. In this study, where quantitative research methods were applied, the organizational culture and levels of burnout of employees in the financial sector were examined and it was determined whether the sub-dimensions of burnout and organizational culture differed in terms of demographic variables. In the study, it is concluded that burnout and organizational culture are two related concepts. It was found that organizational culture perception differed depending on marital status, but hierarchical culture perception differed with service period. Other sub-dimensions of organizational culture and burnout level did not differ according to gender, age, educational background and service period.