Alkol kullanım bozukluğu, psikopatolojik özellikler, ruhsal ve fiziksel sıkıntıya dayanma arasındaki ilişki
The relationship between alcohol use disorder,psychopathological features, distress and discomfort tolerance
  1. Tez No: 590261
  2. Yazar: SERKAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN COŞKUNOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol kullanım bozukluğu, Sıkıntıya Dayanma, Rahatsızlığa Dayanma, Psikopatolojik Özellikler, Alkol Bağımlılığı, Alcohol use disorder, Distress Tolerance, Discomfort İntolerance, Psychopathological Features, Alcohol addiction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmanın temel amacı Alkol Kullanım Bozukluğu tanısı alan hastaların alkol bağımlılık şiddeti, psikopatolojik özellikleri, ruhsal ve fiziksel sıkıntıya dayanma güçleri arasındaki ilişkilerin incelenerek, bu değişkenlerin tedavi sürecindeki rolünü literatür çerçevesinde değerlendirmek olmuştur. Yöntem:Araştırmanın örneklemini Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Alkol Madde Tedavi Merkezinde (AMATEM) yatarak tedavi gören 50 Alkol Kullanım Bozukluğu tanısı almış katılımcı oluşturmuştur. Bu katılımcıların yaş ortalaması 47.34 (s.s:9.73) olarak saptanmıştır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla Alkol Bağımlılığı Şiddeti Ölçeği (ABŞÖ), Ruhsal Belirti Tarama Listesi (SCL 90-R), Sıkıntıya Dayanma Ölçeği (SDÖ) ve Rahatsızlığa Dayanma Ölçeği (RDÖ) kullanılmıştır. Bulgular:Alkol bağımlılığı şiddeti ile araştırmamızda ölçülen psikopatolojik özelliklerin herbiri arasında pozitif anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Alkol bağımlılığı şiddeti ile ruhsal sıkıntıya dayanma gücünü ifade eden sıkıntıya dayanma toleransı arasında negatif anlamlı bir ilişki saptanırken fiziksel sıkıntıya dayanma gücünü ifade eden rahatsızlığa dayanma toleransı ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Psikopatolojik özelliklerin herbiri ile sıkıntıya dayanma toleransı arasında negatif anlamlı bir ilişki saptanmış ancak rahatsızlığa dayanma toleransı ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç:Araştırmamızda elde edilen bulgular alkol kullanım bozukluğunda psikopatolojik özellikler ile ruhsal sıkıntıya dayanma gücünün dikkate alınması gereken değişkenler olduğunu göstermektedir. Tedavi sürecindeki alkol hastalarında psikopatolojik özellikleri düzenlemeye ve sıkıntıya dayanma toleranslarını arttırmaya yönelik çalışmaların tedavi başarısı ve remisyonun sürdürülmesi açısından olumlu sonuçlar doğuracağı kanaati doğmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective:In this study, the severity of alcohol dependence, psychopathological features, tolerance to withstand mental and physical distress of the individuals who were diagnosed with Alcohol Use Disorder and who were in the process of treatment were investigated. The main purpose of this study was investigate the relationship between alcohol dependence severity, psychopathological features, and psychological and physical stress tolerance and to evaulate the role of these variables in the treatment process. Methods:The sample of the study consisted of 50 inpatients diagnosed with Alcohol Use Disorder in Manisa Health and Diseases Hospital Alcohol Substance Treatment Center(AMATEM). The mean age of these individuals was found to be 47.34. The Severity of Alcohol Dependence Questionnaire (SADQ), Hopkins Symptom Check List (SCL 90), Distress Tolerance Scale (DTS), Discomfort Intolerance Scale (DIS) were used to collect the data. Result:A positive significant relationship was found between the severity of alcohol dependence and each of the psychopathological features measured in our study. While there was a negative correlation between the severity of alcohol dependence and distress tolerance which indicates the ability to withstand mental distress, there was no significant relationship between discomfort tolerance, which indicates the ability to withstand physical distress. There was a negative correlation between each of the psychopathological features and distress tolerance, but there was no correlation between discomfort tolerance. Conclusion:The findings obtained in our study manifest that psychopathological features and the ability to withstand mental distress are the variables that should be considered in alcohol use disorder. It was concluded that the studies aimed at regulating the psychopathological features and increasing tolerance to distress in alcohol patients in the treatment process will have positive results in terms of treatment success and maintenance of remission.