Klasik Türk edebiyatındaki divanlarda Hz. Yusuf ile ilgili unsurlar
The elements related to prophet joseph in divans of classical Turkish literature
- Tez No: 590260
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KIYÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Divan, Yûsuf Peygamber, Classical Turkish Literature, Divan, Prophet Joseph
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Klasik Türk edebiyatı; İslâm medeniyetinden beslenmiş, onun etkisinde gelişmiş ve onunla bütünleşmiştir. Klasik Türk edebiyatının kaynakları arasında peygamber kıssaları önemli bir yere sahiptir. Çalışmanın amacı, taranan divanlarda Yûsuf Peygamber'in etrafında oluşturulan anlam ögelerinin tespiti ve tahlili ile Yûsuf kişiliğinin klasik Türk edebiyatında işleniş biçimini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada, öncelikle Yûsuf Peygamber ve kıssası hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra, taranan divanlardan seçilmiş beyitler aracılığıyla klasik Türk edebiyatında, Yûsuf Peygamber'in hayatı etrafında şekillenen unsurların hangi yönleriyle ve nasıl kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Son bölümde“Yûsuf”terkipleri tablo ve grafik şeklinde verilmiştir. Divanlarda Yûsuf Peygamber'le ilgili dinî unsurların sınırlı bir şekilde kullanıldığı, çoğunlukla teşbih ve telmih sanatı vasıtasıyla şiirlerde söz konusu edildiği görülmüştür. Şairler, Yûsuf Peygamber'i özellikle fizikî yönü, güzelliği ve kıssasındaki olaylar bakımından ele almışlar; sevgili, âşık, güzellik gibi birçok unsuru Yûsuf Peygamber'le ilişkilendirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish literature was originated from Islamic civilization and most of its basics were developed under the affect of it by the help of Islamic civilization. It was also integrated with Islamic civilization. Prophet anecdotes had an important place among the sources of classical Turkish literature. The aim of that study was to determine and to analyze the meaning items that were formed around prophet Joseph in Divans. That study also aimed to find out the processing style of personality of prophet Joseph in classical Turkish literature. Firstly, information was given about prophet Joseph's and anecdotes in that study. Then, it was determined in what ways and how the elements were shaped around the life of prophet Joseph and were used in classical Turkish literature through the couplets chosen from the divans. In the last part, Joseph compounds was given in the shape of table and graphics. It has given that religious factors about Prophet Joseph have been used in poems confinedly and have been mentioned by way of the arts of comparison and reference. Poets not only has approached especially in terms of his physical aspect, beauty and about events in anecdotes but also they have associated him with several factors such as deary, lovers, beauty.