Okul yöneticilerinin liderlik tarzları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relation between the leadership styles of school leaders and teachers' job satisfaction level
  1. Tez No: 590308
  2. Yazar: AYŞE NUR KIRPIK CANPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN KILBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, lider, iş doyumu, teacher, leader, job satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın temel amacı okul yöneticilerinin liderlik tarzları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişkiyi yordamaktır. Ayrıca, araştırmada bu algıların okul yöneticileri ve öğretmenlerle ilgili türlü değişkenler açısından incelenmesi hedeflenmiştir. İş doyumu her alanda olduğu gibi öğretmenlik mesleğini icra eden bireyler için de oldukça büyük öneme sahiptir. Ve okullardaki yönetim biçimleri ile öğretmenlerin iş doyumları yadsınamayacak derecede ilişkilidir. Yapılan araştırma sonucunda, okulun öğretmenlere sunduğu imkanların öğretmen iş doyumunu arttırdığına yönelik bulgulara rastlanmıştır. Okul yöneticilerinin İdeal Etki (Kişisel Özellik), İdeal Etki (Davranış), İlham Verici Motivasyon, Durumsal Ödüllendirme, İstisnalarla Pasif Yönetim özellikleri ile öğretmen iş doyumları arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Okul yöneticilerinin dönüşümsel liderlik özelliğinin öğretmenlerin içsel, dışsal ve iş doyumlarını arttırdığı yönünde bulgulara rastlanmıştır. Bununla beraber, öğretmenlerin iş doyumlarının yaşlarına ve kıdemlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin Entelektüel Güçlendirme, Bireysel Duyarlılık ve Destek Sağlama, İstisnalarla aktif Yönetim, Serbest Bırakıcı Liderlik, Liderlik Kazanımları Özellikleri, Etkililik ve Doyum özellikleri ile öğretmenlerin iş doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to predict the relationship between school managers 'leadership styles and teachers' job satisfaction level. In addition, it is aimed to examine these perceptions in terms of various variables related to administrators and teachers. Job satisfaction has a great impact on teachers as in all other fields. School management styles have a major impact on teachers' job satisfaction. And school management styles and teachers' job satisfaction are undeniably related. As a result of the research, it was found that school opportunities increased the teachers' job satisfaction level. There was a positive relationship between school administrators' Ideal Impact (Personal Characteristics), Ideal Impact (Behavior), Inspirational Motivation, Situational Rewarding, Passive Management with Exceptions and teachers' job satisfaction level. It was found that the transformational leadership style of school administrators increased internal, external and job satisfaction level of teachers. There was no significant difference according to the age and seniority of teachers' job satisfaction. It was found that the transformative leadership feature increased the internal, external and job satisfaction level of the teachers. In this case, the transformative leadership characteristics are very important. There was no significant difference between school administors' characteristics of Intellectual Empowerment, Providing Individual Sensitivity and Support, Active Management with Exceptions. Leadership Achievement Traits, Effectiveness and Satisfaction and techaers' job satisfaction level.