Bir fetvâ tercih ve Tahrîc örneği olarak Sünbül Sinan Efendi'nin Risâle-i Tahkîkiyye'si
Sunbul Sinān Efendi's Risāla al-Tahqīqiyya as an example of preference and takhrij a fatwā
- Tez No: 590367
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PEHLUL DÜZENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Sünbül Sinan, Risâle-i Tahkîkiyye, raks, devran, cehrî zikir, fetvâ, Sunbul Sinān, Risāla al-Tahqīqiyya, sufi dance (raqs), sufi whirling (dawran), dhikr jahri, fatwā
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu tez, XV ve XVI. yüzyıl Halvetî tarikatı Sünbüliyye kolunun kurucusu Sünbül Sinan Efendi'nin Risâle-i Tahkîkiyye adlı eserinin fetvâ usûlü açısından değerlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, önemi, amacı, hipotezi ve kaynaklara ait bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümünde Sünbül Sinan'ın hayatı detaylı bir şekilde kaleme alınmış ve eserleri tanıtılmıştır. Eserler tanıtılırken kaynaklarda rastlayamadığımız Sünbül Sinan'ın vasiyetnâmesi de çalışmamızda zikredilmiştir. İkinci bölümde, Risâle-i Tahkîkiyye metninin tercümesi yapılmış, metinde geçen ayet numaraları belirtilirken hadislerin tahrîci de yapılmıştır. Akabinde Risâle-i Tahkîkiyye'de tasavvufî konulardaki açıklamalar tasnife tabi tutulmuştur. Son olarak üçüncü bölümde, Sünbül Sinan'ın Hanefî mezhebi fetvâ usûlünde tercih metotları ve tabakâtu'l-fukahâya yer verilmiştir. Sünbül Sinan'ın eseri de bu metot bağlamda değerlendirilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, it is worked on Sunbul Sinān Efendi's Risāla al-Tahqīqiyya, the founder of Sünbüliyye branch of Halvetî sect on 15th and 16th century, with the aim of assessing the work in terms of fetwa method. Our study consists of an introduction and three chapters. In the introduction, it is mentioned about the topic, importance, purpose, hypothesis and sources of the thesis. In the first chapter, Sunbul Sinān Efendi's life is written out in detail and his works are introduced. While introducing his works, it is mentioned about his testament that we couldn't see in the sources. In the second chapter, the translation of Risāla al-Tahqīqiyya is made, the numbers of verses from the Quran in the text are shown and takhrij of hadiths are made. Also, sufic statements in Risāla al-Tahqīqiyya are classified. Lastly in the third chapter, Sünbül Sinan's methods that he preferred about fatwa system of Hanafî doctrine and tabaqât al-fukahâ are included. Sunbul Sinān's work is examined in context of this method.