Magnetit nanopartikülün su mercimeği (Lemna sp.) bitkisinde toksisite analizleri
Toxicity analayses of magnetite nanoparticle on duckweed (Lemna sp.) plant
  1. Tez No: 590418
  2. Yazar: BUSE FİLİZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lemna minor, magnetit, nanopartikül, fitotoksisite, su ekosistemi, yeşil sentez, Lemna minor, magnetite, nanoparticle, phytotoxicity, water ecosystem, green synthesis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Nanomateryaller boyutları 1-100 nm arasında değişen nanoteknoloji ürünleridir. Bu ürünlerden biri olan magnetit nanopartikülü (NP) yüksek manyetik özellikleri nedeniyle, biyoteknoloji, tıp ve çevre teknolojilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Magnetit NP'lerin bu yaygın kullanımlarından doğabilecek potansiyel çevre kirliliğini en aza indirgemek için, son yıllarda kimyasal sentez yerine yeşil sentez yöntemi benimsenmiştir. Bu çalışmada, yeşil sentezlenmiş nanomagnetitin Lemna minor bitkisi üzerinde subakut fitotoksik etkileri değerlendirilmiştir. Defne yaprağı (Laurus nobilis) özütü kullanılarak sentezlenen magnetit nanopartikülün subakut fitotoksisitesi modifiye OECD protokolü uygulanarak test edilmiştir. Sentezlenen magnetit NP karakterizasyonu yapılmıştır. Magnetit NP toksisite analizi sonucunda 1 mg/L konsantrasyon uygulanan bitkilerde kontrole kıyasla koloni sayısının %38 arttığı, klorofil a ve b içeriklerinde ise sırasıyla %4 ve %32 oranında artış olduğu gözlenmiştir. 1000 ve 2000 mg/L konsantrasyon uygulanan gruplarda ise yaprak sayısının %21 ve %38, koloni sayısının %19 ve %38 azaldığı buna karşın yaprak alanlarının %58 ve %36 oranında arttığı gözlenmiştir. 2000 mg/L konsantrasyon uygulanan grupta lipid peroksidasyonu ve hidrojen peroksit sırasıyla %29 ve %16 arttığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma yeşil sentezlenmiş magnetit NP'lerin su ekosisteminde yüksek konsantrasyonlarda (>1000 mg/L) toksik etki gösterebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nanomaterials are nanotechnology products ranging in size from 1-100 nm. Magnetite nanoparticle (NP), which is one of these products, is widely used in biotechnology, medicine and environmental technologies due to its high magnetic properties. In order to minimize potential environmental pollution that may arise from common uses of magnetite nanoparticles, green synthesis method has been adopted in recent years instead of chemical synthesis. In this study, phytotoxicity of green synthesized nanomagnetite on Lemna minor was evaluated. The subacute phytotoxicity of magnetite nanoparticle synthesized using laurel leaf (Laurus nobilis) extract was tested using modified OECD protocol. Synthesized magnetite nanoparticles were characterized. As a result of the toxicity analysis of the magnetite nanoparticle, it was observed that the number of colonies increased by 38%, chlorophyll a 4% and chlorophyll b content by 32% compared to the control in 1 mg/L concentration. In the 1000 mg/L and 2000 mg/L concentration, the number of leaves decreased by 21% and 38%, the number of colonies decreased by 19% and 38%, while the leaf areas increased by 58% and 36%. In the 2000 mg/L concentration lipid peroxidation increased by %29 and hydrogen peroxide accumulation increased by %16 compared to the control group. In conclusion, this study showed that green synthesized magnetite nanoparticles can show toxic effects at high concentrations ( >1000 mg/L) in water ecosystem.