Okul öncesi öğretmenlerinin matematiksel gelişim bilgileri, matematiğe yönelik kaygıları ve inançları ile çocukların erken matematik yetenekleri arasındaki ilişki
The relationship between preschool teachers' knowledge of mathematical development, mathematics anxiety, beliefs and children's early mathematics ability
- Tez No: 590439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, matematiksel gelişim bilgisi, matematik kaygısı, matematik inancı, erken matematik yeteneği, Preschool education, knowledge of mathematical development, mathematics anxiety, mathematical belief, early mathematics ability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin matematiksel gelişim bilgileri, matematiğe yönelik kaygıları ve inançları ile çocukların matematik yetenekleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Hatay ili merkez ilçelerindeki orta sosyo-ekonomik düzeydeki okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan beş yaş grubu 30 okul öncesi öğretmeni ve 300 okul öncesi dönem çocuğundan meydana gelmiştir. Örneklem seçiminde öncelikle orta sosyo-ekonomik çevrede yer alan okul öncesi eğitim kurumlarında görevli beş yaş grubu okul öncesi öğretmenleri belirlenmiştir. Belirlenen 60 öğretmen arasından basit tesadüfi örnekleme ile otuz öğretmen seçilmiştir. Seçilen 30 öğretmenden 4'ü çeşitli sebeplerle çalışmaya devam edememişlerdir. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi sırasında örnekleme giremeyen 30 öğretmen arasından tekrar basit tesadüfi örnekleme ile eksilen dört öğretmenin yerine ekleme yapılmıştır. Örneklemde yer alan her öğretmenin sınıfından 10 çocuk basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilerek örnekleme eklenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Öğretmen ve Çocuk Genel Bilgi Formları, Matematiksel Gelişim Bilgisi Ölçeği (The Knowledge of Mathematical Development Survey), Matematik Kaygı Ölçeği (Math Anxiety Scale- Revised), İnanç Ölçeği (Beliefs Survey) ile Erken Matematik Yeteneği Testi-3 [The Test of Early Mathematics Ability-Third Edition (TEMA-3)] kullanılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerine ait veriler 2016-2017 eğitim öğretim yılında kasım, aralık aylarında toplanırken, çocuklara ait veriler ise 2016-2017 eğitim öğretim yılının nisan ve mayıs aylarında araştırmacı tarafından okulun sessiz bir odasında çocuklarla yapılan bireysel görüşmelerle elde edilmiştir. Veriler öncelikle betimsel istatistikler ve normallik testi ile analiz edilmiştir. Öğretmenlerin Matematiksel Gelişim Bilgisi Anketi, Matematik Kaygı, Matematik İnanç Ölçeği'nden aldıkları puanlar ile çocukların Erken Matematik Yeteneği Testi-3'ten elde ettikleri puanlar arasındaki ilişkiyi analiz edebilmek için Pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Öğretmenlerin matematik gelişim bilgisi, matematik kaygı ve inançlarının çocukların erken matematik yeteneklerini ne ölçüde yordadığını belirlemek için regresyon analizi kullanılmıştır. Öğretmenlerin Gelişim Bilgisi Anketi puanları ile çocukların Erken Matematik Yeteneği Testi-3'ten aldıkları puanlar arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunurken, öğretmenlerin Matematik Kaygı Ölçeği puanları ile çocukların Erken Matematik Yeteneği Testi-3'ten aldıkları puanlar arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Ayrıca öğretmenlerin Matematik İnanç Ölçeği puanları ile çocukların Erken Matematik Yeteneği Testi-3'ten aldıkları puanlar arasında da pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Ek olarak, öğretmenlerin matematik kaygıları çocukların erken matematik yeteneklerini anlamlı bir şekilde yordamazken; öğretmenlerin matematiksel gelişim bilgileri ve matematik inançlarının çocukların erken matematik yeteneklerini anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This investigation was conducted with the aim to examine the relation between preschool teachers' knowledge of mathematical development, mathematics anxiety and beliefs, and children's early mathematics ability. The sample set consists of 30 preschool teachers for ages five that were working at preschool education institutions of mid-socio-economic level in Hatay's central regions in 2016-2017 school year and 300 preschool children. In forming the sample, first, the preschool teachers for ages five-six that work at preschool education institutions of mid-socio-economic level were determined. 30 teachers out of the 60 teachers that were determined were selected by simple random sampling. 4 of the 30 teachers that were selected were unable to continue to participate in the study due to several reasons. The simple random sampling was repeated and 4 of the 30 teachers who were not selected in the first sampling were selected in order to be substituted for the 4 teachers that could not continue to be a part of the sample set. 10 children from each teachers classroom in the sample set were selected by simple random sampling and were added to the sample set. The data collection tools that were used in the investigation are Teacher and Children General Information Forms, The Knowledge of Mathematical Development Survey, Math Anxiety Scale-Revised, Beliefs Survey and The Test of Early Mathematics Ability-Third Edition (TEMA-3). The data of preschool teachers were collected in November and December of 2016-2017 school year; while the data of the selected children were collected in April and May of 2016-2017 school year by the investigator by interviewing the children individually in a quiet room at school. The data were primarily analyzed by descriptive statistics and normality test. The Pearson coefficient of correlation was used in order to analyze the relation between the teachers' scores in The Knowledge of Mathematical Development Survey, Mathematics Anxiety Scale, and Belief Survey; and the children's scores in The Test of Early Mathematics Ability-Third Edition (TEMA-3). Regression analysis was used for determining to what extent the teachers' knowledge of mathematical development, mathematics anxiety, and mathematical belief predict the early mathematics ability of children. A positive meaningful relation was detected between the teachers' scores on The Knowledge of Mathematical Development Survey and the children's scores in The Test of Early Mathematics Ability-Third Edition (TEMA-3). However, no meaningful relation was detected between teachers' scores on Mathematics Anxiety Scale and children's scores in The Test of Early Mathematics Ability-Third Edition (TEMA-3). Also, there was a positive meaningful relation between teachers' scores on Belief Survey and children's scores on The Test of Early Mathematics Ability-Third Edition (TEMA-3). In addition, while the teachers', mathematics anxiety do not predict children's early mathematics ability in a meaningful way it was observed that teachers' knowledge of mathematical development and teachers' mathematical beliefs predict children's early mathematics ability in a meaningful way.