Gülveren Aile Planlaması Eğitim Merkezi'nde norplant uygulanan kadınların değerlendirilmesi
Evaluation of women who had norplant inserted at Gulveren family planning training center
- Tez No: 59047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKAT BAHAR ÖZVARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Norplant, devam hızı, memnuniyet, Norplant, continuation rate, satisfaction
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Gülveren Aile Planlaması Eğitim Merkezi'nde 9/2/1994-8/2/95 tarihleri arasında Norplant uygulanan 346 kadının izlem kayıtlarından yararlanılarak ve anket uygulanarak retrospektif bir kohort araştırması yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre Norplant uygulanan kadınların çoğunu 30 yaş altındaki, ilkokul düzeyinde eğitim almış, gelir getiren bir işte çalışmayan kadınlar oluşturmaktadır. Kadınların ortalama gebelik sayısı 3, yaşayan çocuk sayısı 2'dir. Norplant uygulaması sonrasında programlanmış izlemlere gelme yüzdesi zaman içinde düşmektedir. izlemlerde belirtilen yakınmalar genel olarak literatürle uyumludur, ancak lokal reaksiyonlardan yakınma yüzdesi çeşitli araştırmalarda bildirilenlerden daha yüksek olarak bulunmuştur. Sadece bir kadında uygulamadan yedi ay sonra kapsülün spontan atılması meydana gelmiştir. Pelvik muayene gerektirmemesi ve çok etkili olması Norplantın en çok belirtilen olumlu yanlan olarak belirlenirken, en çok belirtilen olumsuzluk ise kanama düzensizliği olarak saptanmıştır. Öte yandan kadınların yaklaşık 1/3'ü Norplantın hiç bir olumsuzluğunun olmadığını belirtmişlerdir. Norplant kullanmaya devam eden kadınların yaklaşık 4/5 'i yöntemden memnun olduğunu bildirmişlerdir. En çok belirtilen memnun olmama nedeni kanama düzensizliği olarak saptanmıştır. Norplant kullanmaya devam eden kadınların eşleri çoğunlukla Norplant hakkında olumlu görüşlere sahiptir. Araştırmada saptanan Norplanta devam hızı zaman içinde düşmekle birlikte yine de yüksek bir düzeyde seyretmektedir. Norplanta altı aylık devam hızı %94.8, 12 aylık devam hızı %90.0, 18 aylık devam hızı %86.4, 24 aylık devam hızı ise güvenirliği sınırlı olmakla birlikte %82.5 olarak saptanmıştır. En sık görülen bırakma nedenleri kanama artışı, kanama azalması, ruhsal sorunlar, gebelik isteği ve dermatolojik sorunlardır. Araştırmada yöntem başarısızlığı yüzdesi %0.3 olarak bulunmuştur. Norplanta devam durumu ile ilişkili olabilecek bazı faktörler incelendiğinde yaş, eğitim ve doğurganlık özellikleri ile anlamlı ilişki bulunamamıştır. Ancak çalışan kadınların yönteme devamsızlığının daha fazla olduğu görülmüştür. Norplant kullanmaya devam eden ve eşlerinin, aile büyüklerinin, komşu, arkadaş çevresinin görüşlerinin olumlu olduğu kadınların daha sıklıkla Norplanttan memnun olduğu saptanmıştır. Yaş, eğitim, çalışma durumu ve doğurganlık özellikleriyle Norplanttan memnuniyet arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A retrospective cohort trial was performed by using the data from follow up records of 346 women who had Norplant inserted at Gulveren Family Planning Training Center between the dates of 9/2/1994-8/2/1995, and the questionnaires. According to the data obtained from the study, most of the Norplant users were under age of 30, primary school educated and non-working women. The average number of pregnancies was 3 and the average number of living children was 2. After the insertion of Norplant, the percent of programmed follow-up visits declined over the time. The complaints, declared during the visits, were generally in accordance with the literature, however the percent of the complaint from local reactions was exceeding the findings of various studies. Expulsion of the capsule occured in only one women. It was found that while the unnecessity of pelvic examination and the high effectiveness were frequently declared as advantages of Norplant, the most declared disadvantage was the bleeding disruptions. On the other side approximately one third of the women declared that Norplant had no disadvantage. Four-fifth of women continuing to use Norplant said they were satisfied with the method. It was found that the most frequently declared reason for dissatisfaction was bleeding disruptions. The husbands of women continuing to use Norplant had mostly positive opinion on Norplant. Though the continuation rate declined over the time it was still high. It was found that continuation rate of Norplant at 6th month was 94.8%, 12th month was 90.0%, 18th month was 86.4%, 24th month was 82.5%. The most frequently seen reason for discontinuation were increased bleeding, decreased bleeding, psychological problems, desire for pregnancy and dermatologic problems. Method failure rate was found to be 0.3% in the study. When the factors which might be related with continuation to Norplant was studied no relations was found with age,educational level and characteristics of fertility. But it was seen that method discontinuation for working women was higher. It was found that women who were continuing to use Norplant and whose husbands, family members and friends had positive opinion about Norplant were more satisfied with Norplant. No statistically meaningful relation was found between the age, educational level, working situation and characteristics of fertility and satisfaction with Norplant.