Prostat kanserlerinin tedavisinde YART (Yoğunluk ayarlı radyoterapi) ve 3D-CR (3 boyutlu konformal radyoterapi) planlarinin dozimetrik olarak karşılaştırılması
Dosimetric comparison of IMRT (ıntensity modulated radiotherapy) and 3-DCRT (three-dimension conformal radiotherapy) plans in the treatment of prostate cancers
- Tez No: 590489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN SUAT ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Dosimetric, conformal, prostate cancer, radiotherapy, intensity modulated
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Prostat kanserlerinde YART, hedef volüme yüksek doz verilmesini sağlarken hedef volüm dışında keskin doz düşüş özelliği ile radyasyon onkoloğuna çevre kritik organların tolerans dozunu aşmaksızın hedef volümün aldığı RT dozlarının homojen bir şekilde arttırılmasına izin verir. Bu tez çalışmasında Çukurova Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalında 10 prostat kanseri tanılı hastanın tedavi planları 3D-CRT tekniği ve YART tekniği ile Eclipse tedavi planlama sisteminde hesaplatılarak Doz Volüm Grafiklerinin (DVH) tümör ve kritik organ dozları açısından karşılaştırılmış ve Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi planlarının kalite kontrollerinin elektronik portal görüntüleme sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir. On prostat hastasının tedavi planları, radyasyon onkoloğu tarafından konturlanmış volümler üzerinden Varian Eclipse tedavi planlama sistemi (TPS) kullanılarak hazırlanmıştır. Üç boyutlu konformal radyoterapi (3D-CRT) planları 56 Gy üzerine prostata 20 Gy ek doz olarak, Yoğunluk ayarlı radyoterapi (YART) planları da aynı şekilde 56 Gy 'lik ana planla beraber 20 Gy ek dozlu boost planı ile toplam 76 Gy olarak yapılmıştır. 3D-CRT tekniği ile yapılan ana plan ve boost planında 7 alan kullanılmıştır, bu teknik için kullanılan enerji 18 MV foton enerjisidir. Yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniği (YART) ile yapılan ana planın tedavi sayısı 7 alanlı iken prostata ilave verilen boost planının alan sayısı 5 tir. Bu teknik için kullanılan enerji 6 MV foton enerjisidir. Çalışmanın sonucunda, YART tekniğinin 3BKRT tekniğine göre hedef hacimlerde daha homojen doz dağılımı elde edildiği, kritik organ olan rektum, mesane ve femur başlarının daha iyi korunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal for treatment prostate cancer is to maximize tumor control while minimizing toxicity Intensity Modulated Radiotherapy allows dose escalation for the target volume, produces sharp dose gradient around the target volume and enables radiation oncologists to increase radiation doses homogeneously within the target volume without exceeding the tolerance doses in organs at risk. At this thesis, in Cukurova University Radiation Oncology 10 prostate cancer patients' plans, which treated with 3 Dimension conformal radiotherapy tecniques, was be made and calculated with Intensity Modulated Radiotherapy techniques again. Then Dose Volume Histograms was be compared of this plans Tumor doses and critical organ doses was be looked in these comparisons. Intensity Modulated Radiotherapy plans was be evaluated using electronic portal imaging device. Treatments of the ten prostate cancer patients was be planned by using Varian Eclipse treatment planning system (TPS) over the volumes which had been contoured by the radiation oncologist. 3D-CRT plans was be made for 56 Gy and 20 Gy added as a boost, at the IMRT plans, main plan was be made for 56 Gy and boost plan was be made for 20 Gy , total dose is 76 Gy for treatmen plans. Number of fields was be decided as 7 main plan and boost plan at 3D-CRT tecnique and 18 MV will be chosen as photon energy. Main plan with calculated intensity modulated radiotherapy technique has 7 fields and there were be 5 fields at boost plan.6 MV photon energy was be chosen for intensity modulated radiotherapy plans. As a result of the study, according to 3BKRT, IMRT technique that is more homogeneous dose distribution for target volumes is provided, rectum, bladder and femoral heads were better preserved.