Sinematografik anlatının oluşturulması sürecinde color grading uygulaması
Color grading application in the formation of cinematographic expression
- Tez No: 590522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YURDİGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Renk Düzeltme, Sinematografi, Renk Derecelendirme, Color Correction, Cinematography, Color Grading
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
“Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim, heykel, mimari, dans, şiir ve müzik) sonradan eklenen ”sinema sanatı“ nı anlatan deyim (Yedinci Sanat, Anonim, b.t.).”“Sinema veya Sinema sanatı, kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin bir ışık aracılığı ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak film adı verilen sesli veya sessiz hareketli görüntüler elde edilmesi işidir. Üretilen bu filmler, sinema salonu adı verilen özel binalarda gösterilmektedir. Sinema sanatı genel olarak diyalog, kurgu, sahnenin düzeni, ışık, ses ve dekor gibi alanların filme uygun olarak kullanımı olarak bilinmektedir. Bu işlemlerin tamamına ise sinema endüstrisi adı verilmektedir. İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, ”yedinci sanat“ olarak tanımlamış ve günümüzde de bu şekilde kabul edilmektedir (Sinema, Anonim, b.t.).”7. sanat dalı olarak kabul gören sinema, keşfinden günümüze kadar birçok araştırmaya konu olmuştur. Bu süre zarfında diğer tüm sanat dallarını bünyesinde toplamıştır. Bir sinema filminin içerisinde diğer tüm sanat dallarının örneklerini bulabilirsiniz. Bu çalışmada sinema filminin oluşturulması sürecinde color grading uygulamaları incelenerek, sinematografiye katkısı incelenmiştir. Bunu yaparken sinemaya genel olarak bakıp, sinematografik anlatı unsurlarını açıkladıktan sonra üç adet sinema filminin color grading analizi yapılıp, sinematografiye katkısı çözümlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“The seventh art is the expression of the art of cinema which was later added to the six traditional branches of fine arts, including painting, sculpture, architecture, dance, poetry and music(Yedinci Sanat, Anonim, b.t.).”“Cinema or Cinema art is the job of producing images with sound or silent motion called film by projecting the images obtained through the camera to a white screen by means of a light. These films are shown in special buildings called cinema halls. Cinema art is generally known as the use of dialogue, editing, stage layout, light, sound and decor in accordance witht he film. All of these processes are called cinema industry. Italian film theorist Ricciotto Canudo defined cinema as the ”seventh art“ and is accepted as such today(Sinema, Anonim,b.t.).”The cinema, which is accepted as the 7th art branch, has been the subject of many researches since its discovery. During this period, he has gathered all other branches of art within his body. In a movie you can find examples of all other art. In this study, color grading applications in the process of creating a film were examined and its contribution to cinematography was examined. In doing this, after looking at the cinema in general and explaining the cinematographic narrative elements, three color films were analyzed by color grading and their contribution to cinematography was analyzed.color grading