Ehl-i Hak: Tarihsel süreç ve temel prensipler
Ahl-i Hak: Historical process and basic principles
  1. Tez No: 590532
  2. Yazar: ÜMRAN ADAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ehl-i Hak, Yarsan, Kakai, Serencam, İnanç Esasları, İbadet, Sosyal Yaşam, Ahl-i Hak, Yarsan, Kakai, Serencam, Principles of Belief, Worship, Social Life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada İran'da ortaya çıkan ve Ehl-i Hak, Kakaiye, Yaresan ve Aliilahi gibi isimlerle anılan, senkretik ve ezoterik yapısıyla dikkat çeken bir inanç grubu ele alınmıştır. Tezin hedefi bu inanç gurubunun bütün yönleri ile kısa ve öz bir şekilde ele alınması ve ilim dünyasına sunulmasıdır.“Ehl-i Hak: Tarihsel Süreç ve Temel Prensipler”başlığını taşıyan tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bu inancın doğuşu ve geçirdiği merhaleler, önemli şahsiyetleri, demografik yapısı, bu inancın doktrini ve ilişki içerisinde olduğu diğer doktrinler ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Ehl-i Hak inancının prensiplerine yer verilmiştir. Bu çerçevede inanç esasları (tanrı inacı, kutsal metinler, tenasüh, melek inancı), ibadet esasları (cem, kurban, oruç, abdest, cenaze ve yeni doğum) ve sosyal yaşam esasları (evlilik, müzik, kardeşlik, yapısal örgütlenme, kutsal mekanlar) detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a belief group that emerged in Iran and which is known by the names of Ahl-i Hak, Kakaiye and Aliilahi, which attracts attention with its syncretic and esoteric structure is discussed. The aim of the thesis is to present all aspects of this belief group in a short and concise manner to the scientific world. The thesis entitled“Ahl-i Hak: Historical Process and Basic Principles”consists of two chapters. In the first chapter, the birth of this belief and its stages, important figures, demographic structure, the doctrine of this belief and the other doctrines in which it is related are discussed. In the second part, the principles of the belief of Ahl-i Hak are given. Within this framework, the principles of faith (belief in God, sacred texts, tenasuh, angel belief), principles of worship (cem, sacrifice, fasting, ablution, funeral and new birth) and social life principles (marriage, music, brotherhood, structural organization, sacred spaces) are discussed in detail.