Yaş gruplarına göre zaman kullanımı tercihlerini etkileyen faktörler:Birleşik Krallık ve Türkiye üzerine karşılaştırmalı bir analiz
Factors affecting preferences of time use by age groups: a comparative analysis on United Kingdom and Turkey
- Tez No: 590590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ARUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Demography, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: zaman, zaman kullanımı, zaman kullanım alanları, karşılaştırmalı ikincil veri analizi, toplumsal eşitsizlik, time, time use, time use sphere, comparative secondary data analysis, gender, social inequality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Türkiye ve Birleşik Krallık'ı bireylerin zaman kullanımınları açısından kıyaslayarak, farklı kültür ve dinamiklere sahip toplumlarda, toplumsal cinsiyet temelinde farklılıkları ve benzerlikleri değerlendirerek ulusal literatüre özgün bir çalışma sunmak ve politika üretilirken kullanılabilecek bir kaynak oluşturmak. Yöntem: Çalışma nicel bir metodolojik yaklaşıma sahiptir. Türkiye Zaman Kullanımı Araştırması 2014-2015 (TÜİK, 2015) ve Birleşik Krallık Zaman Kullanım Araştırması 2014-2015 (CTUR, 2015) mikro verileri ile ikincil veri analizi gerçekleştirilmiştir. "Türkiye'de ve Birleşik Krallık'da bireylerin zaman kullanımı tercihlerini etkileyen faktörler nelerdir? sorusuna yanıt verebilmek adına her iki ülkenin zaman kullanımları ve zaman kullanımlarının alt boyutları karşılaştırmalı olarak SPSS programı aracılığıyla tanımlayıcı istatistikler, t-test, ANOVA ve çoklu doğrusal regresyon teknikleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Birleşik Krallık ve Türkiye'de bireylerin zaman kullanımlarını etkileyen faktörler 3 temel başlık altında toplanmaktadır. Bu başlıklar Kişisel Özellikler, Haftalık Çalışma Süresi ve Hane Halkı Gelir Düzeyi'dir. Kişisel özellikler yaş, toplumsal cinsiyet ve medeni durumdur. Türkiye ve Birleşik Krallık'ta Psikolojik Alan, Aile Alanı, Toplumsal Alan, Kişisel Alan ve Seyahat Alanı arasında modellerin açıklama oranları ve etkili faktörler farklılıklar göstermektedir. Türkiye'de birçok yaşam stratejisi alanında en etkili olan faktör toplumsal cinsiyet olmuştur. Birleşik Krallık'ta ise haftalık çalışma süresi birden fazla alanda en etkili faktördür. Sonuç: Çalışma sonucunda Birleşik Krallık ve Türkiye'de zaman kullanımı tercihlerini etkileyen faktörlerin farklılıklar barındırdığı görülmüştür. Bu durum öne sürülmüş olan zaman kullanımının farklı sosyal yapılara sahip kültürlerde farklı eğilimlerinin olduğu savını desteleklemektedir. Sosyal politikalarda sosyal yapı içerisinde tespit edilmiş olan toplumsal eşitsizliklere yönelik düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Turkey and the United Kingdom's use of time by comparing the dynamics in communities with different cultures and evaluating differences based on gender and age to give a unique study for national literature and create a resource for policies that can be used when producing a new policy. Method: The study has a quantitative methodological approach. A secondary data analysis made by using micro datas of Turkey Time Use Survey 2014-2015 (TÜİK, 2015) and United Kingdom Time Use Survey 2014-2015 (CTuR, 2015).“ What are the factors affecting the choice of time use of individuals in Turkey and the United Kingdom?”In order to answer the question, life strategies of both countries and sub-dimensions of life strategy were analyzed comparatively by using SPSS program, descriptive statistics, t-test, ANOVA and multiple linear regression techniques. Results: The Factors that affect the use of time of individuals in United Kingdom and Turkey are grouped under three main headings. These headings are Personal Features, Working Time and Household Income. Personal characteristics are age, gender and marital status. Turkey and the United Kingdom in the Psychological Area, Family Area, Social Area, Personal Area and Travel Area between the models have different model prediction rates and factors related to these Area . The most effective factor in many areas of life strategy in Turkey has been a gender, in the United Kingdom weekly working time is the most effective factor in multiple Area. Conclusion: As a results has shown that there are a difference of factors that affect the preference of time use between the United Kingdom and Turkey. This situation supports the argument that the use of time has different tendencies in different cultures. In social policies, regulations are needed for the social inequalities identified within the social structure.