Motivasyonun, sosyal sermaye ve iş tatmini arasındaki aracılık etkisinin araştırılması: Batman Üniversitesinde bir uygulama
Investigation of the intermediation effect of motivation between social capital and work satisfaction: An application in Batman University
- Tez No: 590589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sermaye, iş tatmini, motivasyon, sosyoloji, pozitif örgütlü davranış, Social capital, job satisfaction, motivation, sociology, positive organized behaviour
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsan sosyal bir varlıktır. Gündelik hayatında yaşadığı etkileşimler kişi üzerinde nasıl etkin ve etkileyici olabiliyorsa, iş hayatında da bu etkileşimler ve sahip olduğu sosyal motivasyonun tatmin karlığı ile birlikte daha üretken olabilmektedir. Toplumların birbiriyle etkileşim ve iletişim içinde olmaları, örgütlü hareket etme, birbirine karşılıklı duyduğu güven, insanların daha bilinçli adımlar atmasını ve yaptıkları işlerde tatmin olmalarını sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı Batman Üniversitesi çalışanları üzerinde yapılacak araştırma ile motivasyon, sosyal sermaye ve iş tatmini arasındaki aracılık etkisinin araştırılmasıdır. Ayrıca sosyal sermayenin sosyolojik temelleri, tarihsel süreci, olumlu olumsuz etkileri, iş tatminin tanımı ve motivasyon süreçleri konuları üzerinde durulacaktır. Bu nedenle 286 akademik ve idari personele anket uygulanmıştır. Çalışma anketinin ilk bölümünde kişisel bilgiler, ikinci bölümü 29 sorudan oluşan Motivasyon ölçeği, üçüncü bölüm 20 sorudan oluşan Minnesota İş Tatmin ölçeği, anketin son bölümü 8 sorudan oluşan Sosyal Sermaye ölçeği oluşturmaktadır. Veriler analiz programı aracılığıyla istatiksel metotlarla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, sosyal sermayenin motivasyon ve iş tatmini arasında, iş tatmininin motivasyon ve sosyal sermaye arasında ara değişken etkisine sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca motivasyon, iş tatmini ve sosyal sermayenin demografik faktörlerden yaş, medeni durum, öğrenim durumu, hizmet süresi ve hizmet sınıfına göre farklılaşmakta olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human is a social entity. Just as the interactions it experiences in daily life can be effective and effective on the person, these interactions can be more productive in the business life together with the satisfaction of the social motivation they have. Communities' interaction and communication with each other, acting in an organized way, mutual trust in each other, make people take more conscious steps and are satisfied with the work they do. The aim of this study is to investigate the mediation effect between motivation, social capital and job satisfaction through research on Batman University employees. In addition, sociological foundations of social capital, historical process, positive negative effects, definition of job satisfaction and motivation processes will be discussed. Therefore, 286 academic and administrative personnel were surveyed. The first part of the study questionnaire consists of personal information, the second part consists of the Motivation scale consisting of 29 questions, the third part consists of the Minnesota Job Satisfaction scale consisting of 20 questions, and the last part of the questionnaire consists of the Social Capital scale consisting of 8 questions. As a result of the analyzes, it has been found that social capital has an inter-variable effect between motivation and job satisfaction and job satisfaction between motivation and social capital. In addition, it was found that motivation, job satisfaction and social capital differ from demographic factors according to age, marital status, education level, duration of service and service class.