Saîd b. Cübeyr ve hadis ilmindeki yeri
Saîd b. Cübeyr and his place in hadith science
- Tez No: 590594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Saîd b.Cübeyr, Hadis, Kütüb-i Sitte, Saîd b. Cübeyr, Hadith, al-Kutub al-Sitta
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Hadislerin günümüze ulaşmasında sahâbe ve tâbiûn neslinin rolü büyüktür. Şöyleki sahâbe, Hz. Peygamber'in sözlerini ve fiillerini mana ve lafızlarını koruyarak ezberlemiş ve bir sonraki nesil olan tabiûna aktarmıştır. Tabiûn nesli de sahâbeden öğrendikleri hadisleri aynı titizlikle kendilerinden sonrakilere aktarmışlar ve böylece hadisler kitaplarda tedvîn ve tasnîf edilerek günümüze kadar ulaşmışlardır. Bu açıdan tabiûn'un önde gelen muhaddislerinden olan Saîd b. Cübeyr'in hadis ilmine katkılarını ortaya koymak büyük bir öneme sahiptir. Saîd b. Cübeyr, Mekke'de doğmuş, yirmi yaşında Kûfe'ye yerleşmiş ve başta İbn Abbâs ve İbn Ömer olmak üzere döneminin önemli hadis âlimlerinin ders halkalarına katılmıştır. Hadis öğrenimini tamamladıktan sonra Tebeü't-Tâbiî'nden birçok kişiye öğrendiği hadisleri nakletmiştir. Böylece Saîd b. Cübeyr, hadislerin günümüze ulaşmasında önemli rol oynamıştır. Şöyleki Saîd b. Cübeyr'in rivâyetleri, başta Kütüb-i Sitte olmak üzere birçok hadis kaynağında yer almıştır. Saîd b. Cübeyr'in rivâyet ettiği hadisler genellikle sahîh kabul edilmiştir. Saîd b. Cübeyr keskin zekâlı, iyilik sahibi, haramdan kaçınan, üstün ahlaklı bir tabiî'dir. Çok ibadet ettiği için kendisine“ibadet edenlerin süsü”denilmiştir. Saîd b. Cübeyr başta hadis, tefsir, kırâat ve fıkıh olmak üzere İslam ilimlerinde görüşlerine başvurulan bir tâbiî olmuştur. Cerh-Ta'dîl âlimleri onun sika yani güvenilir bir kişi olduğunu beyan etmişlerdir. İşte biz bu çalışmamızda Saîd b. Cübeyr'in hayatını, kişiliğini ve hadis ilmine katkılarını detaylı bir şekilde ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The companions of prophet Muhammed and the following generations have an important role and mission in term of transmitting hadiths. To clarify, they memorized the words, sayings and the actions of prophet in term of meaning and wording and transmitted to the following generations. The generation that came after the companions of prophet Muhammed transmitted the hadiths that they learned from the companions to the following generations hypercorrectly and so the hadits have been conveyed in boks to our era by codification and classification. In this respect, it is important to revealthe contribution of Saîd b. Cübeyr who is the foremost narrator of Muhammed's all sayings, deeds and approvals to the hadith disciple. Saîd b. Cübeyr was born in mecca, he settled in kufe city when he was approximately twenty years old he took lessons from the notable scholars of hadith disciple of that era especially İbn Abbas and İbn Ömer. After he completed the hadith disciple, he transmitted the hadith's to many people from the third generation ot companions. So he had an important role in transmitting hadiths to our era to clarify, his hadiths take place in many sources such as Kütüb-i Sitte. The hadiths taht Saîd b. Cübeyr transmitted are proven to be original. Saîd b. Cübeyr is regarded to be smart, benevolent, ethical and one who escaped from the forbidden. Since he worshipped too much, he has a good reputation in regard to servitude. His ideas are consulted for islamic disciples especially for commentary of quran, fıqıh, recitation and hadith. The scholars declared him as a reliable person. İn this study, we handled Saîd b. Cübeyr's life, his personality and his contributions to the hadith disciple in details.