Isparta ilindeki soğuk hava depolarında kullanılan yapı malzeme özelliklerinin enerji kullanımına etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of construction material's features used in cold storage houses in Isparta province on energy
- Tez No: 590670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Depo, Yalıtım malzemesi, Enerji, Yapı malzemesi, Elma 2019, 57 sayfa, Storage, Insulation material, Energy, Building materials, Apple 2019, 57 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Enerji üretimi ve aynı zamanda üretilen enerjinin etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi, günümüz mühendisliğinin en önemli çalışma konuları arasında yer almaktadır. Elma depolama amaçlı kullanılan soğuk hava deposu tesislerinde depolama sezonu boyunca yoğun bir enerji kullanımının olduğu göz önüne alınacak olursa, soğuk hava depolarında kullanılan yapı ve yalıtım malzemesi özelliklerinin enerji verimliliği açısından önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Yüksek lisans tezi çalışmasında, Isparta ili ve ilçelerinde faaliyette bulunan ve elma depolama amacıyla kullanılan 83 adet soğuk hava deposu işletmesinin tamamı araştırma kapsamına alınmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda Isparta ilinde elma muhafaza amaçlı kullanılan soğuk hava depolarının % 51,81'de yapı ve yalıtım malzemesi olarak PU panelin (poliüretan panel) kullanıldığı belirlenmiştir. Poliüretan panel günümüzde, soğuk hava deposu tesislerinde kullanılan en etkin ve verimli yalıtım malzemesi olarak bilinmektedir. Geriye kalan eski tip yalıtım malzemesine sahip depolar % 48,19 gibi yüksek bir orana sahiptir. Eski tip yalıtım malzemesine sahip soğuk hava depolarının oranının fazla olması aynı zamanda bölgede depoculuk işletmelerinde kullanılan enerji miktarını da artırmaktadır. Eski tip soğuk hava depolarının duvarlarındaki yalıtım malzemelerinin, PU panel ile değiştirilmesiyle her depolama sezonunda 110.621,53 TL, tavanlarındaki yalıtım malzemelerinin, PU panel ile değiştirilmesiyle her depolama sezonunda 227.349,08 TL olmak üzere toplamda 337.970,61 TL enerji tasarrufu sağlanabileceği hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy production and using the produced energy efficiently and effectively are among the most important study topics in today's engineering. The importance of construction and insulation materials used in cold storage houses is getting more and more important in terms of energy efficiency considering that there is an intense energy consumption during the storing season in cold storage facilities used for apple storing. In the master thesis, all of 83 cold storage facilities operating in Isparta province and its counties for apple storage was included in the study. As a result of the conducted studies, it is detected that PU panel (polyurethane panel) is used as construction and insulation material in 51,81 % of the cold storage houses used for apple storage in Isparta. Today, polyurethane panel is known as the most effective and efficient insulation material to use in cold storage facilities. The storage houses having the other old-type insulation materials have a high rate of 48,19 %. The high rate of cold storage houses with old-type insulation materials also increases the energy amount used in storage facilities in that area. It is estimated that 337.970,61 TRY of energy can be saved, of which 110.621,53 TRY by changing the wall insulation materials in the old-type cold storage houses with PU panel in each storage season and 227.349,08 TRY by changing the insulation materials in the ceilings with PU panel in each storage season.