Afişlerde ses ve diyalog kullanımı
Use of voice and dialogue in posters
- Tez No: 590695
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Afiş, Onomatopoeia, Ses efektleri, Konuşma balonu, Çizgi roman, Poster, Onomatopoeia, Sound effects, Speech bubble, Comics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
İnsan, tarihi boyunca doğayı ve doğa içinde kendisini anlamaya ve anlamlandırmaya anlamlandırma çabası içine girmiştir. Bu çaba on binlerce yıl süren arayışlar sonucunda iletişim araçlarının gelişmesine neden olmuştur. Piktogramlarla başlayan, yazıyla devam eden edebiyat ve sanatın diğer alanları içinde görsel kültür ile ilerleyen insan, 21. yüzyılda çok araçlı bir iletişim dünyasına varmıştır. Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle dijital medya ortamı son yüz yılın en gelişmiş görsel iletişim araçlarına sahip olmuştur. Görsel iletişim araçlarından biri olan afiş; tipografi, illüstrasyon ve fotoğraf gibi unsurların eklenmesi tasarımların etkisini de artırmıştır. Özellikle yakın zamanlarda tasarım unsurlarına“ses”kavramının eklenmesi izleyicinin algısını zenginleştirmektedir. Görseller ve diyalog üzerine kurulu afişlerin iletişim ihtiyacının artmasıyla duyguları dışa vurma ihtiyacı duyulmuş, diyaloglara ses efekti ve konuşma balonu eklenmiştir. Böylece diyalog harici“onomatopoeia”olarak adlandırılan ses grubu afişlere yeni bir boyut kazandırmıştır. Afişlerdeki ses kavramı işitilen seslerden ziyade,“gözlerle duymak”kavramı üzerine kurulan çizim tekniğiyle sağlanmaktadır. Bu tez karikatür temelli ve çizgi romanlarda gelişen balon öğesinin tarihselliğini, çeşitliliğini, örnekler üzerinden ele alarak eleştirel bir çözümleme yapma çabasını içerir.
Özet (Çeviri)
Throughtout history, human has made an effort to understand nature and himself within the nature. This effort led to the development of communication tools in the consequense of tens thousands years of searching. In the 21st century, human who starts with pictograms, continues with writing, progreses with visual culture in other fields of literature and art, reached a world of multi-media communication. With the development of science and technology, The digital media environment has had the most advanced visual communication tools for the last hundred years. Poster which is the one of the visual communication tools increased the effect of designs with the addition of elements such as typography, illustration and photography. With increasing of the need to communicate and posters based on visuals and dialogue, the requirement of expressing emotions was needed, so the sound effects and speech bubbles are added to the dialogues. Especially, the adding sound concept to design elements enhances the perception of the audience recently. Therefore, The sound group which named as dialogue external onomatopoeia has brought a new dimension to the posters. The sound concept in the posters is provided by the drawing technique established on the concept of hearing with the eyes heard rather than sounds. This thesis involves an attempt to make a critical analysis by examining the diversity and historicality of the developing balloon element in in cartoon based and comic boks.