Avrupa'da aşırı sağ ve nefret söylemi: Fıtna (Fitne) ve Submission (Teslimiyet) filmleri örneği
Extreme right and hate speech in europe: The example of Fitna and Submission films
- Tez No: 590714
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜŞERREF YARDIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslamofobi, Oryantalizm, Nefret Söylemi, Aşırı Sağ, Islamophobia, Orientalism, Hate Speech, Extreme Right
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Oryantalizm, Doğu'nun geri kalmışlığına işaret ederek, Batı sömürgeciliğine zemin hazırlayan önemli bir kavramdır. Oryantalizmin Doğu'ya bakışı, Doğu'ya ait ortaya çıkarmaya çalıştığı öğeler, İslamofobinin yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Oryantalist söylem, nefret içerikli söylem ile birleşince Batı'nın gözünde; korkulan, kurtulunması gereken bir İslam imajı oluşturmaktadır. Nefret içerikli oryantalist söylemler, gelişen teknoloji ile birlikte kitle iletişim araçları aracılığıyla evrensel bir boyuta ulaşmaktadır. Sinema, toplumsal olgu ve olayları, izleyiciye en etkili şekilde aktaran bir sanat dalıdır. Fakat bu aktarımda gerçeklik her zaman olduğu gibi yansıtılmamaktadır. Hollywood sinemasını, 11 Eylül olayları bağlamında değerlendirdiğimizde ise değişen bir İslam ve Müslüman imajı karşımıza çıkmaktadır. Hollywood filmlerine konu olan oryantalist söylem, zaman içerisinde pek çok alanda kullanılır olmuştur. Müslümanların olağandan farklı biçimlerde yansıtılan sunumu, çeşitli İslam ülkelerinden alınan marjinal örnekler çerçevesinde, abartılı ifade ve yorumlarla, karikatürlere, kısa filmlere, belgesellere, haberlere, gazete manşetlerine vb. pek çok yayın aracına konu edilmiştir. Avrupa'da Aşırı Sağ kesimden olan Geert Wilders ve Theo Van Gogh'un çekmiş oldukları Fıtna(Fitne) ve Submission (Teslimiyet) filmleri, oryantalist söylemin yeniden nasıl üretildiği ve İslamofobinin yaygınlaşmasına olan etkileri bağlamında incelenmiştir. Filmlerin ortak dili olan nefret içerikli oryantalist söylemin, hangi İslamofobik öğelere vurgu yaptığı söylem analizi yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Söylem analizi incelenen filmlerin sunduğu bakış açısını anlayabilmek ve açıklayabilmek açısından önem arz etmektedir. Fitne ve Teslimiyet filmlerinin İslamofobi olgusuna çeşitli İslami unsurların yeniden anlamlandırılması yoluyla oluşturulan algı yönetimine hizmet etmekte olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Orientalism is an important concept that paves the way for Western colonialism, pointing to the backwardness of the East. The view of Orientalism towards the East and the elements of the East that it tries to reveal, lead to the spread of Islamophobia. From the West point of view, orientalist discourse when combined with hate discourse, it creates an image of Islam that is feared and must be rescued. Hate thematic orientalist discourses reach a universal dimension by means of mass media through developing technology. Cinema is an art that conveys social facts and events to the audience in the most effective way. But in this transference, reality is not always reflected. When we evaluate Hollywood cinema in the context of the 9/11 attacks, a changing Islam and Muslim image emerges. Orientalist discourse, which is the subject of Hollywood films, has been used in many areas over time. The presentation of Muslims in different ways than usual has been the subject of many publications within the framework of marginal examples from various Islamic countries with the exaggerated expressions and comments through cartoons, short films, documentaries, news, newspaper headlines and so on. The films Fitna and Submission by Geert Wilders and Theo Van Gogh from the far right in Europe have been examined in the context of how orientalist discourse is reproduced and its effects on the spread of Islamophobia. The discourse analysis method was used to determine which Islamophobic elements emphasize the hateful orientalist discourse that is the common language of the films. Discourse analysis is important for understanding and explaining the perspective of the films examined. It was found out that the Fitna and Submission films serve to the phenomenon of Islamophobia through perception management created by re-meaninging of various Islamic elements.