Tedarikçi portföyünün değerlendirilmesine yönelik analitik bir inceleme
An analytical review supplier portfolio evulation
  1. Tez No: 590721
  2. Yazar: MÜJDE ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AVUNDUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Stok, Stok Yönetimi, ABC Analizi, AHP Analizi, Supply Chain, Supply Chain Management, Stock, Stock Management, ABC Analysis, AHP Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Tedarik zinciri yönetimi artan rekabet ortamında işletmeler arasında fark yaratmayı sağlar ve günümüzde küreselleşmeyle birlikte önemi sürekli artmaktadır. İyi bir tedarik zinciri yönetimi için odaklanılması gereken iyi bir stok yönetimi politikasıdır. Şirketlerin istekleri doğrultusunda oluşturulan, işletme vizyonuna ve misyonuna uygun bir stok yönetimi politikası, doğru bir politikadır. Bu ikisini doğru şekilde birleştirebilen şirketler maliyetleri azaltabilir, rekabet ortamında yer alabilir ve yaşamlarını sürdürebilir. Çalışmanın ilk bölümünde tedarik, tedarik zinciri ve yönetimi konuları anlatılmıştır. İkinci bölümde stok, yönetimi ve stok yönetimi tedarik zinciri ilişkisi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise uygulama yapılmıştır. Uygulamada öncelikle bir stok kontrol yöntemi olan ABC analizi yapılmıştır. Sonrasında çok kriterli sınıflandırma yöntemi AHP analizi yapılmıştır. Son olarak bu iki analizin sonuçlarındaki farklılıklardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Supply chain management makes a difference between companies in a competitive environment and the importance of globalization is increasing. It is a good stock management policy that needs to be focused for a good supply chain management. A stock management policy that is created in line with the demands of the companies and suitable for the vision and mission of the company is an accurate policy. Companies that can combine these two correctly can reduce costs, take part in a competitive environment, and survive. In the first part of the study, supply, supply chain and its management issues are explained. In the second part, stock, the relationship between stock and stock management supply chain are explained. In the third section, the application was made. In the application, firstly, a stock control method ABC analysis was made with the data received from the suppliers. Afterwards, multiple criteria classification method AHP analysis was performed. Finally, the differences in the results of these two analyzes are discussed.