Afganistan'da siyasi haklar
Political rights in Afghanistan
- Tez No: 590747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Haklar, Vatandaşlık Hakkı, Seçme ve Seçilme Parti Kurma Hakkı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Afganistan Anayasasındaki siyasi hakları incelemek için yapılan bu çalışmada öncelikle siyasi hak kavramı ele alınmıştır. Siyasi hakların Anayasada düzenleniş biçimini anlamak için siyasi hak kavramının tarihçesi ve kökenleri üzerinde durulmuştur. Kavramın dünya'da ve Afganistan'da ortaya çıkışı süreçleri bu noktada önem kazanmaktadır. Afganistan'ın tarihi, coğrafi ve demografik yapısı da siyasi gelişmelere etki etmeleri bakımından incelenen konulardandır. Ardından siyasi hakların Afganistan Anayasasında ne şekilde yer aldığı araştırılmıştır. Bu araştırma, birinci kaynak olması nedeniyle doğrudan sözü edilen Afganistan Anayasası üzerinden yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study to examine the political rights in the Constitution of Afghanistan, the concept of political rights is discussed. The history and origins of the concept of political rights and their place in the constitution are among the topics discussed. The process of emergence of the concept in the world and in Afghanistan is gaining importance at this point. The historical, geographical and demographic structure of Afghanistan is one of the topics examined in terms of influencing political developments. Then, it was investigated how political rights are included in the Afghanistan Constitution. This research was carried out through the Afghanistan Constitution which was mentioned directly because of being the first source. Keyword: Political Rights, Citizenship, Right to vote and to be elected, Right to Establish a Party