1720 Sûr-ı Hümâyûn hazırlıkları ve organizasyonu
1720 preparations and organization of Sûr-i Huma
  1. Tez No: 590748
  2. Yazar: EBUBEKİR AL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AFYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: III. Ahmed, Halil Efendi, Sûr-ı Hümâyûn, Surnâme, sünnet, Okmeydanı, Hediye, III. Ahmed, Halil Efendi, Imperial Festivals (Sûr-ı Hümâyûn), Surnâme, Sunnah, Okmeydanı, Gift
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Osmanlı tarihinde çok sayıda Sûr-ı Hümâyûn olmakla birlikte, bazıları vardır ki, diğerlerinden ayrılmış, üzerine kitaplar ve kasideler kaleme alınmıştır. Bunlar, I. Süleyman ile III. Murad dönemlerinde İstanbul'da ve IV. Mehmed devrinde Edirne'de gerçekleştirilen 1675 tarihli Sûr-ı Hümâyûn şenlikleridir. Tezimizin konusunu içeren 1720 Sûr-ı Hümâyûnu ise Osmanlı Devleti'nin tarihinde yapılan son ihtişamlı sünnet şenliğidir. Lale devrinde icra edilen bu merâsimden sonra devletin yıkılışına dek geçen 200 senelik süreçte bu boyutta başka bir Sûr-ı Hümâyûn olmamıştır. Yine Sûr-ı Hümâyûn şenlikleri tarihî yarımada içinde veya Edirne'de yapılırken, istisnai olarak 1720'de Okmeydanı ve çevresinde icra edilmiştir. Bu Sûr-ı Hümâyûn'da çeşitli ve görkemli eğlenceler tertip edilmiş, aylar öncesinden tüm organizasyonun hazırlığına başlanmıştır. III. Ahmed'in oğulları olan Süleyman, Mehmed, Mustafa ve Bayezid ile tebanın da binlerce çocuğu sünnet edilmiştir. 15 gün boyunca geceli gündüzlü devam eden bu şenliğinin hazırlık safhası, organizasyonu, devletin bir şenliği tertibinin tetkiki açısından mühimdir. Bu çerçevede başta arşiv vesikaları ve ana kaynaklar olmak üzere, çok sayıda eser incelenip, bu tezin ortaya çıkması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although there are many Imperial Festivals (Sûr-ı Hümâyûn) in Ottoman history, some of them are separated from the others and books and eulogies are written on them. These were Suleyman I and III. Murad's festivals in Istanbul. And also IV. Mehmed's festival which was performed in 1675. Imperial Festival of 1720, which includes the subject of our thesis, is the last magnificent circumcision festival in the history of the Ottoman Empire. There was no other festival in this dimension during the 200-year period until the collapse of the state after this ceremony performed in the Tulip Era. Also, the other festivities were held in the historical peninsula or in Edirne, except in 1720, in and around Okmeydanı. In this festival various and magnificent entertainments were organized and the preparation of the whole organization was started several months before. III. Ahmed's sons, Suleyman, Mehmed, Mustafa and Bayezid and thousands of his subjects were also circumcised. The preparatory phase and organization of this festival, which lasts for 15 days and nights, is important for the examination of a state festival organization. Within this framework, a large number of works, especially archive documents and primary sources, were examined and this thesis was shaped.