The role of international organizations in enhancing women's political participation in Afghanistan
Afganistan'da kadınların siyasi katılımını geliştirmede uluslararası kuruluşların rolü
- Tez No: 630384
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Örgüt, İnsani Yardım, Kadın Hakları, Siyasi Katılım, Afgan Kadınları, International Organization, Humanitarian Aid, Women Rights, Political Participation, Afghan Women
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, uluslararası örgütlerin Afgan kadınlarının siyasi katılımını artırmadaki rolünü inceliyor. Afganistan'daki mevcut durum, kadınlara gelenekçilik, aşırıcılık, terörizm, yanlış kavrayışlar ve İslam'ın çarpıtılması gibi bir dizi kısıtlama getirdi. Afganistan'daki bu koşullara ve Afganistan'ın jeopolitik önemine rağmen, uluslararası örgütler ve birçok ülke insani yardıma odaklanmıştır ve kadınlar da finansal projelere ve desteklere maruz kalmıştır. Bu araştırmanın amaçlarına dayanarak, uluslararası kuruluşların ve uluslararası toplumun kadın alanındaki dikkati ve güçlendirme projeleri kesinlikle bir dizi hedefe dayanmaktadır, ancak her hedefle birlikte, kadınlar için bazı avantajlar yaratılmıştır. insani ve medeni haklarına ilişkin dava. Bugün Afgan kadınları, Afgan erkekleriyle birlikte halkla ilişkilerde çalışıyor ve Afganistan'ın siyasi ve uluslararası işlerine daha iyi katılıyor. Araştırma hipotezlerine göre, Afgan kadınları, uluslararası toplumun ve uluslararası örgütlerin desteğiyle bir dizi yasal eyleme ve değişikliğe dayalı yasal kısıtlamalardan ortaya çıktı, ancak istenen ölçüde değil. Afganistan'ın birçok uluslararası örgütle ilişkileri insani yardım konusuna dikkat çekti. On yıl önce Afganistan'daki kadınların durumu, kadınların durumunu iyileştirmek için Afganistan'a çok sayıda insani yardım sağlanmasına neden oldu. Bu yardımların bazılarının etkinliği ile kadınların hukuki durumu ve Kadın Hakları üzerinde olumlu bir etkisi oldu. Her ne kadar Afganistan'ın bazı bölgelerinde kadın hakları hala ihlal ediliyor olsa da, genel olarak kadınların durumu önceki on yıllardan çok daha fazla iyileşti. Uluslararası örgütler Afganistan'a kadınlar konusunda genellikle iki tür yardım sağlamıştır. Bir kısmı mali ve bütçesel yardım, diğeri ise güçlendirme projeleri kapsamında teknik ve operasyonel yardımdı. Sonuç olarak, Afgan kadınları alanındaki uluslararası kuruluşların yardımları, sivil ve siyasi katılımları üzerinde olumlu ve önemli bir etkiye sahip olmuştur. Bu yardımlar daha etkili bir şekilde yönetilmemesine ve Afgan kadınlarının yüz yüze kaldığı birçok sorun olmasına rağmen, esas olarak kadınların insan hakları ve Kadın Hakları üzerinde olumlu bir etkisi olmuştur. Bazı kadınların güçlendirilmesi projelerinin uygulanması ve uluslararası toplumun kadınlar için desteği ile Afganistan Hükümeti, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında kadınların Afganistan'ın siyasi ve uluslararası ilişkilerindeki rolünü arttıran çeşitli faaliyetler de üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of international organizations in increasing the political participation of Afghan women. The current situation in Afghanistan has created a series of restrictions for women, such as traditionalism, extremism, terrorism, misconceptions and distortions of the Islam. Despite such conditions in Afghanistan and the geopolitical importance of Afghanistan, international organizations and many countries have focused on humanitarian aids, and women have also been subjected to financial projects and supports. Based on the objectives of this research, the attention of international organizations and the international community in the field of women and their empowerment projects is certainly based on a series of goals, but along with each goal, some advantages have been created for women in the case of their human and civil rights. Today, Afghan women work alongside Afghan men in public affairs and participate better in political and international affairs of Afghanistan. According to research hypotheses, Afghan women have emerged from legal restrictions based on a series of legal actions and changes with the support of the international community and international organizations, but not to the desired extent. Afghanistan's relations with many international organizations have attracted their attention for humanitarian aids. The plight of women in Afghanistan before a decade has led to a large number of humanitarian aids being provided to Afghanistan to improve the situation of women. With the effectiveness of some of those aids, it had a positive effect on the legal status of women and women rights. Although women's rights are still being violated in many cases in some parts of Afghanistan, but the situation of women in general has improved much more than in previous decades. International organizations have generally provided two types of assistance to Afghanistan in the field of women. One part was financial and budgetary assistance, and the other was technical and operational assistance under empowerment projects. As a result, the assistance of international organizations in the field of Afghan women has been able to have a positive and significant impact on their civic and political participation. Although these assistances have not been managed more effectively and there are still many problems facing Afghan women, but mainly it had a positive impact on women rights. With the implementation of some women's empowerment projects and the support of the international community for women, the Government of Afghanistan has also undertaken several activities in the field of gender equality, which has increased the role of women in Afghanistan's political and international affairs.