Riskli gebelik grubundaki kadınların annelik kaygısı üzerine psikanalitik bir bakış
A psychoanalytic overvi̇ew on maternal anxi̇ety of women in risky pregnancy group
- Tez No: 590757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Riskli Gebelik, Annelik, Kadınsılık, Kaygı, Risky Pregnancy, Motherhood, Feminine, Anxiet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada riskli gebelik grubundaki kadınların annelik kaygılarının incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, 35 yaş üstü, gebeliğinin en az dördüncü ayında bulunan, biri tıbbi destek almadan, doğal yollarla, diğeri ise tüp bebek tedavisi görerek riskli gebelik sürecinde bulunan iki gönüllü örneklem olarak çalışmaya alınmıştır. Katılımcılarla biri dört hafta, diğeri ise altı hafta süren psikanalitik yönelimli yarı yapılandırılmış klinik gözlem ve görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler tematik söylem analizi tekniği kullanılarak, annelik, kadınsılık, beden algısı, kayıp ve kaygı temaları etrafında analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen verilere bakıldığında, otuz beş yaşından sonra gebelik sürecinde bulunan her iki katılımcının da anne olacak olmanın kendi öznelliklerinde farklılıkları olsa da gebeliklerini geç kalınan bir deneyim olarak gördükleri ve yaşa ilişkin pek çok kaygıları olduğu gözlemlenmiştir. Tıbbi destek sürecinde yapılan testlerin, yaşa bağımlı olarak sınır seviyelerde çıkmasının, bebeğin engelli olmasına ilişkin kaygı yarattığını göstermiştir. İlk defa çocuk sahibi olacak olmanın, bebeğin cinsiyetine ve bakım vermeye dair oldukça yoğun kaygılar doğurduğu gözlemlenmiştir. Gebelik sürecinde beden imajının değişmesinin de eş tarafından beğenilmeme endişesi yarattığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the maternal anxiety of women in the high-risk pregnancy group. For this purpose; two volunteers who are over 35, at least four months of gestation, one without medical support, the other with in vitro fertilization, were included in the study as samples. Two psychoanalytically oriented semi-structured clinical observations, which last four and six weeks, and interviews were conducted with participants. The data obtained from the interviews were analyzed by using thematic discourse analysis technique around the themes of motherhood, feminine, body perception, loss and anxiety. When the data obtained from the study were examined, it was observed that both participants who were in the process of pregnancy after the age of thirty-five, although having differences in their own subjectivity of being a mother, perceived their pregnancy as a late experience and had many concerns about age. It has been observed that the age-dependent limitation of the tests performed during the medical support process causes anxiety about the disability of the baby. It was observed that having a child for the first time raises intense concerns about the sex and care of the baby. It was also observed that the change in body image during pregnancy also caused anxiety not to be liked by the spouse.