Yüksek riskli gebelerin yaşadığı antepartum semptomların gebelik uyumuna etkisi
The effect of antepartum symptoms experienced by high-risk pregnant women to pregnancy compliance
- Tez No: 419911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDEN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yüksek riskli gebelik, gebelik, antepartum semtomlar, gebelik uyumu, ebelik bakımı, High-risk pregnancy, pregnancy, antepartum symptoms, pregnancy compliance, midwifery care
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, yüksek riskli gebelerin yaşadığı antepartum semptomların gebelik uyumuna etkisini incelemektir. Araştırma Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Doğum Polikliniği'nde, Ocak 2013-Eylül 2015 tarihleri arasında, karşılaştırmalı-tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın örneklemine yüksek riskli gebe grubuna 64 ve kontrol grubuna 128 gebe olmak üzere toplam 192 gebe dahil edilmiştir. Gebeler polikliniğe başvuran gebeler arasından gelişigüzel yöntem ile seçilmiştir. Araştırmanın verileri“Gebe Tanıtım Formu”,“Antepartum Semptom Kontrol Listesi”ve“Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği (PKDÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, X2, t testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan yüksek riskli gebelerin yaş ortalaması 28,64±5,41 iken kontrol grubundaki gebelerinki 26,98±5,18 olarak bulunmuş olup yüksek riskli gebelerin yaş ortalaması kontrol grubundaki gebelerin yaş ortalamasından anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Yüksek riskli ve kontrol grupları aile tipi, eğitim, gelir, çalışma, sosyal güvence durumları ile eşin yaşı, eğitimi, çalışma durumu ve obstetrik özellikler bakımından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak grupların benzer olduğu belirlenmiştir. Gebelerin çoğunlukla yaşadığı antepartum fiziksel sorunlar değerlendirildiğinde; yüksek riskli gebeler uyku değişiklikleri, yorgunluk, pelvik/kasık ağrısı, sırt ağrısı, nefes darlığı ve bacaklarda ağrı yaşarken, kontrol grubu gebeler ise uyku değişiklikleri, sırt ağrısı, bacaklarda ağrı, pelvik/kasık ağrısı, yorgunluk ve bulantı sorunlarını yaşamışlardır. Araştırmada yüksek riskli ve kontrol grubu gebelerin antepartum psikolojik sorunları benzer şekilde çoğunlukla sinirlilik, gerginlik ve can sıkıntısı olduğu belirlenmiştir. Yüksek riskli ve kontrol grubundaki gebelerin yaşadığı antepartum semptomlar karşılaştırıldığında, yüksek riskli ve kontrol grubu gebelerin yaşadığı antepartum semptomlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Gebelerin PKDÖ toplam puan ortalaması yüksek riskli gebeler için 139,95±20,30 iken, kontrol grubu için 141,71±24,06 olarak saptanmış olup iki grup için olumlu gebelik uyumu olarak değerlendirilmiştir. Grupların PKDÖ ve alt ölçeklerinden aldıkları puanlar karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Yüksek riskli ve kontrol grubundaki gebelerin yaşadıkları antepartum semptomlara göre PKDÖ toplam puan ortalamaları karşılaştırıldığında yüksek riskli gebelerde varis veya yürümede güçlük yaşayan kadınların gebelik uyumları kontrol grubunda bu sorunları yaşayan kadınlardan daha olumlu bulunmuştur. Sonuç olarak yüksek riskli gebeler diğer gebelere benzer antepartum semptomlar yaşamakta ve gebeliğin yüksek riskli olması gebelik uyumunu etkilememektedir. Araştırmada yüksek riskli gebelerin yaşadığı antepartum semptomların gebelik uyumuna etkisinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of antepartum symptoms experienced by high-risk pregnant women to pregnancy compliance. This research was conducted at Adnan Menderes University Research and Application Hospital Maternity outpatient clinic between January 2013 - September 2015 as a comparative-descriptive study. A total of 192 pregnant women were assigned as the study sample which included 64 high-risk pregnancies and 128 normal pregnant women as the control group. Pregnant women included in the study were selected randomly among the ones who applied to the clinic. The data for this research were collected by the use of“Pregnant Identification Form”,“Antepartum Symptom Checklist”and“Prenatal Self Evaluation Questionnaire (PSEQ)”. In the evaluation of the data, descriptive statistics, X2, t test and Mann-Whitney U test were used. The mean age of high-risk pregnant women participated in the study was 28.64 ± 5.41 while the mean age of pregnant women in the control group was found as 26.98 ± 5.18. It was found that the mean age of high-risk pregnant women was significantly higher than the average age of pregnants in the control group. When high-risk and control groups were compared in terms of family type, education, income, work, social security conditions, and spouse's age, education, employment status and obstetric characteristics, the groups were found to be statistically similar. When antepartum physical problems experienced usually by pregnant women were assessed; high-risk pregnant women suffered from sleep changes, fatigue, pelvic / groin pain, back pain, shortness of breath and leg pain, while pregnants in the control group experienced sleep changes, back pain, pain in legs, pelvic / groin pain, fatigue, and nausea problems. In our research, antepartum psychological problems of high risk pregnants and control group pregnant women were determined likewise as nervousness, strain and boredom in both groups. When antepartum symptoms experienced by pregnant women both in high risk and control groups were compared, there was no statistically significant difference between the groups. For pregnant women with high risk pregnancies PSEQ average total score was determined as 139.95 ± 20.30, while the average score was 141.71 ± 24.06 for the control group, hence these results were evaluated as positive pregnancy compliance for both groups. When scores of the groups obtained from PSEQ and subscales were compared, it was determined that there was no statistically significant difference. When PSEQ total score averages according to antepartum symptoms experienced by pregnants both in high-risk and control groups were compared, pregnancy compliances of women who suffered from varicosis and difficulty in walking were found more positive than women who experienced the same problems in the control group. In conclusion, high-risk pregnant women experience antepartum symptoms similar to other pregnants and high-risk pregnancy does not affect their compliance. It can be stated as a result of this study that antepartum symptoms of high-risk pregnant women have no effect on pregnancy compliance.