Evaluation of the victim-offender mediation process from the perspective of mediators
Mağdur fail arabuluculuğu sürecinin, uzlaştırmacıların perspektifinden araştırma yoluyla değerlendirilmesi
- Tez No: 590801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARKAN KAÇMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Psikoloji, İletişim Bilimleri, Law, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Onarıcı Adalet, Mağdur Fail Arabuluculuğu, Arabulucu, Müzakere, Anlaşmazlık Çözümü, Restorative Justice, Victim-Offender Mediation, Mediator, Negotiation, Conflict Resolution
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Alternatif anlaşmazlık çözüm yöntemi olarak mağdur fail arabuluculuğu ülkemizde 2005 yılında resmi olarak uygulanmaya başlanmıştır. Yargıya alternatif çözüm yöntemi olarak, mahkemelerin ceza davalarının iş yükünün azaltılması, yargılama sürecinin daha kısa sürmesi hedeflenmiştir. Mağdur fail arabuluculuğu sürecinde psikolojik yön artmakta, tarafların ihtiyaçlarının belirlenmesi için müzakere yoluyla iletişim yolu öne çıkmakta, failin zararı gidermeye yönelik sorumluk alması ve toplumsal barışın sağlanması amaçlanmaktadır. Bu araştırma ile ülkemizde aktif olarak uygulanmakta olan mağdur fail arabuluculuğu sürecinde, mahkeme dosyasının uzlaştırmacıya tesliminden, sonuçlandırılıp uzlaştırma bürosuna teslimine kadar geçen sürecin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma kapsamında; onarıcı adaletin, mağdur fail arabuluculuğunun, müzakere sürecinin ve bu süreçte uzlaştırmacının rolünün analizi yapılmıştır. Eğitimin uzlaştırmacılar üzerindeki etkisi, sürecin olumlu ya da olumsuz yanlarının tespiti, karşılaşılan güçlükler, bu güçlükler ile nasıl başa çıkıldığı ve teori ile uygulama arasındaki farklılıklar uzlaştırmacılarla yapılacak yüz yüze görüşmeler yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırma nitel bir çalışma olarak kurgulanmış olup; sözel verileri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. İzmir Adliyesi 2017 yılı uzlaştırmacı listesinden tecrübeli uzlaştırmacılar seçilmiştir. 10 hukuk fakültesi mezunu, 10 iktisadi ve idari bilimler mezunu ve 10 iktisadi ve idari bilimler mezunu, polis uzlaştırmacı ile görüşme yapılmıştır. Farklı meslek gruplarındaki uzlaştırmacıların kişisel açıklamaları uzlaştırmacıların süreç üzerindeki etkisini ortaya koymuştur. Ülkemizde son yıllarda telefonda dolandırılık faaliyetlerinin çok artması nedeniyle uzlaştırmacılar ile taraflar arasında ciddi bir güven sorunu yaşandığı tespit edilmiştir. Tarafların iletişim bilgilerinin olmaması nedeniyle taraflara ulaşılamadığı durumlarda, uzlaştırmacıların bireysel çabaları ve yaratıcılıkları ile taraflara ulaşabilmektedirler. Ulaşılamadığı durumlarda taraflarla yüz yüze görüşme sağlanamadan dosyalar uzlaştırma bürosuna iade edilmektedir. Ancak polis uzlaştırmacıların mesleklerinin avantajları gereği bu güçlükleri kolayca çözdükleri tespit edilmiştir. Mağdur fail arabuluculuğunda esas amaç öncelikle doğrudan müzakere kullanılarak iyileştirme ve onarımın sağlanmasıdır. Doğrudan müzakerenin yapılamadığı durumlarda, dolaylı müzakerenin tercih edilmesi beklenir. Mağdur-fail arabuluculuğu dolaylı ya da dolaysız müzakere tekniği tercihlerinde, uygulamanın teoriye tamamen zıt olduğu, uzlaştırmacıların çoğunun tarafların görüşünü sormadan dolaylı görüşmeyi tercih ettikleri saptanmıştır. Uzlaştırmacıların çoğu doğrudan görüşme tercih edilmemesinin ana nedeni olarak saygılı iletişim kurulamaması, öfke yönetiminin olmaması ve tarafların birbirlerine sözlü ya da fiziki saldırı yapma olasılığını öne çıkarmışlardır. Uzlaştırmacıların % 90'ı yeni bir olay çıkma riski nedeniyle doğrudan uzlaşmayı tercih etmemektedir. Çözüm seçeneklerinin üretilmesi ve tarafların iknası sürecinde uzlaştırmacıların çoğunun tarafları hukuki süreç ve suçun cezası konusunda detaylı bir biçimde bilgilendirmeleri tarafların yönlendirildiği olasılığını gündeme getirmektedir.
Özet (Çeviri)
As an alternative dispute resolution method, victim-offender mediation has been officially implemented in 2005 in our country. As an alternative solution to the judiciary, it is aimed to reduce the workload of the criminal cases of the courts and to shorten the trial process. In the process of victim-offender mediation, the psychological aspect is increasing, the way of communication through negotiation comes to the fore to determine the needs of the parties, the perpetrator is taking responsibility for eliminating the harm and providing social peace. With this research, it is aimed to evaluate the process from the receiving of the court file to delivering to the victim-offender office in the process of victim-offender mediation which is actively implemented in our country. Within the scope of this research; restorative justice, the victim-offender mediation, negotiation process and the role of mediator in this process were analyzed. The impact of the training on mediators, the identification of the positive or negative aspects of the process, the difficulties encountered, how to deal with these difficulties, and the differences between theory and practice were evaluated through face-to-face interviews with mediators. The research was designed as a qualitative study; a semi-structured interview technique was used to collect qualitative and verbal data. Experienced mediators were selected to make an interview from the 2017 registry list. 10 law graduates mediator, 10 political science, faculty of economic administrative sciences graduates mediator and 10 political science, faculty of economic administrative sciences graduates, police mediators were interviewed. Personal statements of mediators in different occupational groups revealed the effect of mediators on the process. It has been found that there is a serious trust problem between the mediators and the parties in our country due to the increasing number of frauds on the phone in recent years. In cases where the parties cannot be reached due to the lack of contact information of the parties, they can reach the parties through the individual efforts and creativity of the mediators. In cases where there is no access, the files are returned to the victim-offender mediation office without face-to-face meetings. However, it has been determined those police mediators easily solve these difficulties due to the advantages of their profession. The main purpose of victim-offender mediation is primarily to ensure the repair and healing by using direct negotiation. In cases where direct negotiation cannot be realized, while indirect negotiation is expected to be preferred. In the choice of victim-offender mediation indirect or direct negotiation technique, it was found that the practice was completely opposite to the theory and that most of the mediators preferred to negotiate indirectly without asking the parties' opinion. Most of the mediators highlighted the lack of respectful communication, lack of anger management and the possibility of verbal or physical attacks on each other as the main reason for not preferring direct interviews. 90% of mediators do not prefer direct negotiation because of the risk of a new event. In the process of generating solution options and persuading the parties, the fact that most of the mediators inform the parties in detail about the legal process and the penalty of the crime raises the possibility that the parties are directed.