Gelişen teknoloji ekseninde fotoğraf sanatının yeni gücü; Kültürel mirasın korunmasında ve yeniden tasarlanmasında 3D-VR-AR uygulamaları
The new power of the art of photography in thecontext of the developing technology: The application of 3D-VR-AR in the preservation and theredesign of the cultural heritage
- Tez No: 590882
- Danışmanlar: DOÇ. UĞUR GÜNAY YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik (AR), Dijital Dönüşüm, Fotoğraf, Sanal Gerçeklik(VR), Teknoloji, Augmented Reality (AR), Digital Transformation, Photography, The Art of Photography, Virtual Reality (VR), Technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Birinci Sanayi Devriminden itibaren toplumların sosyal, ekonomik, kültürel, sanatsal değişiminin ve dönüşümünün teknolojiyle sıkı bağı, tarihte olduğu gibi bugün Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 ile birlikte devam etmektedir. Tarihsel sürece bakıldığında fotoğrafın teknolojisi ve görüntü dili ile sanatsal bir değer olduğu görülmektedir. Fotoğraf teknoloji ve görüntü dili ekseninde ilerleyerek, sadece bir kaydetme ve belgeleme işlevinin ötesinde, sanatsal bir değer kazanmıştır. Fotoğraf teknolojisindeki değişim sürecinin başladığı 19. Yüzyıldan, günümüzdeki Bilgi Çağı Teknolojileri de içinde olmak üzere: Fotoğraf, Fotoğraf Sanatı ve Teknolojinin güçlü etkileşiminin toplumun değerler sisteminin etkin unsuru olduğu anlaşılmaktadır. Dijital teknolojinin olanakları ile geliştirilen makinalar ve donanımları destekleyen algoritmalar, yazılımlar, programların yarattığı alan, fotoğrafı dinamik hale getirmektedir. Dijital teknolojik makine ve donanımlar kullanılarak fotoğraf, yeni anlatım dilleri ile yeni üretimler yapılabilmektedir. Teknik ve estetiğin birleştiği fotoğraflar, dijital teknolojinin kullanımıyla görüntü işleme, efekt uygulama teknikleriyle yeni formlara dönüştürülebilmekte, yeniden yaratılabilmektedir. Teknolojinin olanakları, Sanal Gerçeklik (VR), Artırılmış Gerçeklik (AR), 3D sistemleri ve tekniklerini fotoğrafın kullanımına sunmaktadır. Fotoğraf sanatçısının, tekniği destekleyen estetik bakış açısıyla şekillenen, sanal dünyanın varlığı içinde ortaya çıkan ürün, fotoğraf sanatına da katkı sağlamaktadır. Fotoğraf sanatçısı, teknolojik ve dijital makineleri destekleyen donanımlar, yazılımlar, sayesinde hangi kullanım alanında ürün ortaya koyarsa, o alanın kullanıcısı/izleyicisine direk ulaşabilmektedir. Bireylerin: algılama, anlamlandırma, ilişkilendirme, farkındalık yaratma, hayal etme, bellek oluşturmasında fotoğraf sanatçısı, toplumun gelecek kurgusunun önemli bir unsuru olabilmektedir. Bu tez çalışmasında, fotoğraf tarihinin başlangıcından başlayarak, dijitalleşme ile simülasyonlar, entegre sistemler, bulut bilişim, nesnelerin interneti, dev veriler (Big Data) gibi sistemler ve bu sistemleri birbirine bağlayan internet olanakları incelenmektedir. Dijitalleşme ile değişen iş yapış modelleri ve yöntemlerinin fotoğraf sanatı üzerine etkileri, tarihi perspektifte; modernist fotoğraf sanatçıları üzerinden fotoğraf sanatının teknoloji ile uyumu, dijitalleşmenin yarattığı olanaklar ile günümüzün çağdaş fotoğraf sanatçısının uygulama yapabildiği yeni alanlar incelenmektedir. Çalışmanın 4. Bölümünde Kaleiçi mimari yapılarının geçmişten günümüze koruma amaçlı aktarılmasına örnek olabilecek dijital kamera ile yapılan çekimler ve yapım aşamaları anlatılmakta, 3D-VR-AR görüntüleme tekniklerinin kültür miraslarını korumada ve restorasyonunda fotoğrafın ve fotoğraf sanatçısının katkıları örneklendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the First Industrial Revolution, societies' social, economic, cultural, artistic change and transformation have always been closely tied with technology, and this has been continuing today with Digitalization and Industry 4.0. When we look at the historical process, it possible to see that the photography is an artistic value with its technological and image language. Since the 19th century, in which the process of change in technology of photography has started, including today's Information Age Technologies: it is clearly understood that the strong interaction of Photography, The Art of Photography and Technology is the active element of society's value system. Machines developed with the means of digital technology and the algorithms that supports hardware, software programs, the space that programs create are all making photography more dynamic. By using digital technological devices and hardware, photography can make new productions with new expression languages. Through the fusion of technique and aesthetics, the art of photography can be transformed into new forms and can be recreated with the techniques of image processing and effect application through the use of digital technology. The means of technology offer techniques such as Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) and 3D systems to the use of photography. The product, which comes out from the existence of the virtual world, shaped by the photography artist's aesthetic perspective that supports the technique, is benefitting the art of photography. Photography iv artist, who produce works in particular usage areas, can reach all of that particular area's user/audience directly through the hardware and software that supports digital devices. The artist of photography can be an important component in society's future construct by helping individuals to develop perception, interpretation, association, awareness raising, dreaming and memory construction. In this study, starting from the beginning of the history of photography, digitalization and simulations, integrated systems, cloud computing, the internet of objects and systems such as Big Data and the means of internet which connects these systems, are analyzed. The effects of new, digitalized models of doing works and techniques on the art of photography, the harmony of the art of photography with technology over modernist photography artists in a historical perspective, and today's modern photography artist's new areas of application with the opportunities of digitalization are also analyzed. At the end of the study, shootings and their taking phases with digital camera, as an example of the protection and preservation of Kaleiçi architecture from past to the present, are represented.