360 derece panoramik sanal tur uygulaması: Dumlupınar Üniversitesi örneği
The sample of 360 degree panaromic virtual tour application Dumlupınar University
  1. Tez No: 313188
  2. Yazar: EKREM DERMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Tur, Panoramik Görüntü, Fotoğraf, Sanal Gerçeklik, Virtual Tour, Panoramic Image, Photography, Virtual Reality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Gelişen teknolojiye paralel olarak ilerleme gösteren fotoğraf teknolojisi, dijital (sayısal) fotoğrafçılık ile sanal ortamda da kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda dijital (sayısal) fotoğrafçılığın ulaştığı son noktalardan birisi de fotoğrafta sanal gerçekliktir. Fotoğrafta sanal gerçeklik; konuyu sonsuz bir görüş açısıyla interaktif (etkileşimli) olarak potansiyel kullanıcıya sunulmasıdır.Sanal gerçeklik tekniği ile elde edilen sanal tur uygulamalarının, görsellik açısından en çok tercih edilen türü, 360 derece panoramik sanal turlardır. Bu sanal turlar; yatay ve düşey eksenin tamamında gezinme imkânı sağladığından, kullanıcıya uygulama içerisinde gezinirken gerçeklik hissiyatı yaratmaktadır. Aynı zamanda çeşitli hareketli görüntü ve nesneler ile birlikte sanal tur içerisinde kullanıcıya rehber olacak tipografi (yazı) ve medya uygulamalarının da içerisine dâhil edilmesi; hem görsel zenginliğini artıracak hem de gezinilen mekân hakkında; bilgi alma ve fikir yürütme konusunda yardımcı olacaktır. Bu gerekçeler ışığında bu araştırmada, 360 derece panoramik sanal tur uygulama örneği oluşturulmuştur.Bu araştırma, genel tarama modellerinden literatür incelemesi, nitel yöntemlerden gözlem ve 360 derece panoramik fotoğraf çekimlerinin sayısal ortamda işlem görmesi ile gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda elde edilen veriler ile Dumlupınar Üniversitesi 360 derece panoramik sanal tur uygulaması oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Photographic technology which showing the progress in parallel with advancing technology has been started to use with digital photography in the virtual environment. In recent years, one of the end points which have reached of digital photography is virtual reality scene. Virtual reality scene is presented the theme to potential user with an infinite viewpoint as interactive.Applications of virtual tour which is obtained by the technique of virtual reality; the most preferred type of visual are 360 degree panoramic virtual tours. Because these virtual tours provide all the navigation facilities at horizontal and the vertical axis, they create a sense of reality to users when navigating within the applicatıon. At the same time, in typography (fonts) and media applications are also incorporated with a variety of motion pictures and objects in virtual tour will be guide for user ,not only they will increase visual richness but also will help to carry out ideas and take information about space.In this research,it was benefit from 360 degree panaromic photo shoot,observation from qualitative method,and literature research of the general scanning method for constituing of 360 degree panoramic virtual tour applications which is one of the virtual tour applications.In accordance with obtained data,modal application has been constituted for Dumlupınar University.