Neural basis of decision making in Stag Hunt games: Effects of change in payoff and risk dominance level
Stag Hunt oyunlarında karar vermenin nöral temelleri: Ödül baskınlık ve risk baskınlık seviyelerinin etkileri
- Tez No: 590986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KÜÇÜKŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Denge Seçimi, Risk Baskınlık, Ödül Baskınlık, fNIRS, Nöroiktisat, Deneysel İktisat, Equilibrium Selection, Risk Dominance, Payoff Dominance fNIRS, Neuroeconomics, Experimental Economics
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı, koordinasyon oyunlarında, ödül baskınlık ve risk baskınlık karakterlerindeki değişimlerin bireylerin denge seçim süreçlerindeki davranışlarının üzerindeki etkisini analiz etmek ve aynı zamanda ödül baskınlık ve risk baskınlık seviyeleri değiştiğinde bireylerin Prefrontal Korteks bölgelerinde önemli bir değişiklik oluşup oluşmadığının tespit edilmesidir. Çalışmanın ana katkısı, çalışmanın oyun esnasında katılımcıların sinir mekanizmalarını araştırarak karar alım süreçlerini anlamlandırma konusunda literatürdeki boşluğu kapamaya çalışmasıdır. Bu çalışma kapsamında, Schmidt ve diğerleri (2003) tarafından tasarlanan 4 farklı Stag Hunt oyunu kullanılarak, sabit eşleştirme protokolü altında 48 denek ile bir deney yapılmıştır. Deney sırasında, katılımcılardan bir dizi koordinasyon oyunu süresince seçim yapmaları istenmiştir. Ayrıca, Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisi kullanılarak beyin aktiviteleri ölçülmüş ve beyin aktiviteleri, denge seçim sürecindeki eylemlerine göre analiz edilmiştir. Çalışmamızın davranışsal bulguları, deneklerin davranışlarının hem ödül hem de risk baskınlık seviyelerindeki değişiklikler tarafından açıklanabildiğini göstermektedir. Ek olarak, fNIRS verilerinin analizi, denge seçim sürecinde hem ödül baskınlık hem de risk baskınlığın önemli olduğunu öneren davranışsal bulgularımızı desteklemektedir. Karşılaştırılan oyunlar yeterli düzeyde yüksek ödül baskınlık seviyesine sahip olduğu ya da yeterli düzeyde düşük risk baskınlık seviyesine sahip olduğu ya da her iki koşul sağlandığı müddetçe, ödül baskınlık seviyesindeki azalmayla ya da risk baskınlık seviyesindeki artışla, Dorsolateral Prefrontal Korteks ve Dorsomedial Prefrontal Korteks bölgelerindeki aktivasyonlarda anlamlı değişimler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to analyze the effect of changes in payoff and risk dominance characteristics of coordination games on subjects' behavior in during equilibrium selection process as well as on subjects' prefrontal cortex. The main contribution of the study to the literature is attempting to fill the gaps for understanding the decision making process by investigating the neural mechanisms of the participants during the game. In the scope of this study, an experiment was conducted with 48 subjects under fixed matching protocol, applying the Stag Hunt game designs introduced by Schmidt et al. (2003). During the experiment, participants were asked to make choices under a serious of coordination games. Furthermore, participants' brain activities were analyzed with respect to their actions in equilibrium selection process via Functional Near-Infrared Spectroscopy (fNIRS) technology. The behavioral findings of our study demonstrate that subjects react to changes in the level of both payoff and risk dominance. Moreover, fNIRS data analyses support the behavioral findings of our study which suggest that both payoff and risk dominance are significant in equilibrium selection process. Significant greater brain activations have been observed in Dorsolateral Prefrontal Cortex and Dorsomedial Prefrontal Cortex with a lower level of payoff dominance level and a higher level of risk dominance level, as long as compared coordination games should have at a sufficiently high level of payoff dominance or at a sufficiently low level of risk dominance or both.